URNĂ FUNERARĂ DIN EPOCA BRONZULUI

 

Urna funerară datează din cea de-a doua jumătate a mileniului al II-lea î.Hr. (cultura Žuto Brdo – Gârla Mare) și a fost făurită de meșteri pricepuți care au acordat o atenție deosebită decorului, realizând complicate simboluri și modele incizate pe suprafața exterioară, vizibilă, a vasului. Rolul acestor urne era de a adăposti resturi umane cremate, fiind apoi îngropate în spații cu destinație funerară.

 

După ce a stat sub pământul insulei Ostrovu Mare, jud. Mehedinți, mai bine de trei milenii, urna prezentată a fost întâmplător descoperită de localnici în anul 1936. În același an, a fost achiziționată de dr. Severeanu. A fost publicată împreună cu alte vase și cu un valoros tezaur de aur din Epoca bronzului, descoperit pe aceeași insulă și achiziționat de medic în anul 1921. Acesta amintește că datorită cercetărilor efectuate de Muzeul Municipiului București prin D.V. Rosetti, împreună cu directorul muzeului din Turnu-Severin de la aceea dată, Prof. Bărcăcilă, multe vase descoperite pe insulă au fost expuse în muzeul liceului Traian din Turnu Severin, iar o parte, găsite de localnici, au ajuns în colecția sa.

 

Momentan urna este expusă în cadrul expoziției "Obiecte preistorice din colecția Severeanu", deschisă la Muzeul George Severeanu, și mai poate fi admirată până pe data de 28.05.2017.

 

 

Pentru a mari si micsora imaginea, tineti mouse-ul deasupra imaginii si folositi optiunea "scroll" aflata pe mouse.