PORTRETUL DOCTORULUI NICOLAE MINOVICI

 

         Conform datării, 1936, portretul bust ni-l prezintă pe Nicolae Minovici - doctor, primar și colecționar de artă, la vârsta de 68 de ani. În perioada realizării acestui portret, pictorul Costin Petrescu lucra de trei ani la Marea Frescă a Ateneului Român, o oglindire monumentală în culoare a istoriei poporului român. Concomitent pictării marii fresce, artistul a realizat în manieră postimpresionistă o serie de portrete ale personalităților culturale românești, printre care se numără și lucrarea expusă.

 

Nicolae Minovici este cunoscut în special pentru activitatea lui științifică de medic legist, un vizionar care a realizat studii de antropologie despre categoriile marginale. Latura excentrică a personajului survine îndeosebi prin faptul că medicul s-a specializat în “cercetarea agoniei” prin experimente voluntare de autostrangulare. Întotdeauna își nota sau reprezenta grafic halucinațiile avute în timpul experimentelor. Pentru că Nicolae Minovici a înțeles că medicina trebuie să aibă, pe lângă rolul ştiinţific, şi o semnificație socială şi morală, el a înființat în 1906 primul serviciu public de Salvare din sud estul Europei, iar în 1934 primul spital de urgenţă din România, al doilea din Europa.

 

Pasionat de artă, Nicolae Minovici a fost un împătimit colecționar – atât de artă plastică, cât și de obiecte populare românești. Pasiunea pentru frumos i se trage din tinerețe, mai exact din 1891. Atunci s-a înscris la Şcoala de Belle-Arte, urmată timp de un an. Intervenţiile fratelui său mai mare, Mina, l-au determinat să renunțe la prima lui pasiune și să se înscrie la Facultatea de Medicină. Din perioada scurtei lui ucenicii artistice academiste se păstrează în colecția muzeului patru lucrări de artă plastică și paleta de pictură folosită.

 

Cu obiecte din colecția proprie a finalizat în 1906 proiectul primului muzeu de etnografie bucureștean, Muzeul de Artă Naţională “Prof. Dr. Nicolae Minovici", în clădirea proiectată în stil neoromânesc de arhitectul Cristofi Cerchez, după modelul unei cule oltenești. “Vila cu clopoței” a fost destinată adăpostirii și valorificării vastei colecții deținute de doctor. Dantelăria din piatră care decorează imobilul este opera sculptorului Casei Regale, Emil Wilhelm August von Becker, artist care a contribuit și la ornamentarea grădinii, în stil Art Nouveau. Muzeul a funcţionat până în 1936 ca instituţie particulară, când atât imobilul, grădina aferentă, cât și colecția de artă au fost donate Primăriei Comunei Bucureşti, act autentificat un an mai târziu. Din anul donației făcute datează și portretul doctorului Nicolae Minovici.

 

După finalizarea lucrărilor de restaurare și consolidare, Muzeul De Artă Populară “Dr. Nicolae Minovici” reintră în circuitul turistic cultural prin expoziţia dedicată activității pionierilor medicinei și farmacologiei românești, fraţii Minovici.

 

Sunt Loredana Codău, muzeograf al acestei instituții, și te invit să îți redescoperi moștenirea culturală!