Exponatul Lunii

Margareta Sterian – „Moartea și prelatul cu bufnița”

Margareta Sterian a excelat ca poetă, scriitoare, traducătoare, pictoriță, graficiană, ceramistă, practicând cu succes și tapiseria. În țară a studiat cu Richard Canisius, pictor-gravor, și cu Gore Mircescu. A urmat studii de artă și la Paris, la Academia Ranson (frecventând cursul de pictură susținut de Amédée de la Patellière) și la École du Louvre, participând la cursuri de istoria picturii și sculpturii.

Pictorița a activat și în cadrul Seminarului de sociologie, etică și politică din cadrul Universității București, participând la al cincilea studiu interdisciplinar de la Drăguș, un eveniment de investigație culturală cu un puternic impact în epocă. La Drăguș (Făgăraș), artista pictează, copiază cusături populare și icoane vechi. Cercetarea a fost coordonată de savantul Dimitrie Gusti. Cu o serie de portrete de copii din Drăguș, naturi statice și peisaje, deschide prima sa expoziție personală în anul 1929. A fost un debut plin de succes, remarcat de critica de specialitate.

După această experiență inițiatică, Margareta Sterian rămâne toată viața puternic atrasă de lumea spectacolelor arhaice, în care sunt marcate momentele cruciale ale vieții. Ancorată în suprarealism, pictura Margaretei Sterian expune spectacolul existenței umane ca într-un carnaval în mișcare, lumea redată de artistă fiind populată de personaje extravagante și de animale și păsări reale sau fantastice, la fel ca în pictura Moartea și prelatul cu bufnița. Această lucrare va putea fi admirată atât în expoziția Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, cât și în expoziția Margareta Sterian, care va cuprinde cele 50 de lucrări donate Muzeului Municipiului București de domnul Mircea Barzuca, expoziția donației urmând să fie prezentată la Palatul Suțu.

Dr. Elena Olariu