Exponatul Lunii

Cutie „Capșa”, Colecția Diverse

Cutia de bomboane din carton îmbrăcată în satin, decorată central într-un medalion format din vrejuri de acant cu imaginea Castelului Peleș, are deasupra anturate două medalioane mai mici cu portretele suveranilor, cel al împăratului Franz Iosef, cu coroana imperială și cel al lui Carol l, cu coroana sa regală. În stânga și dreapta sunt anturate câte trei drapele tricolore, dedesubt panglici albastre pe care este imprimat cu negru „Souvenir 1896”. Este confecționată de Casa Capşa, cu prilejul vizitei efectuată de Împăratul Franz Iosif la București, în anul 1896.

În toamna anului 1896, Regele Carol I şi-a văzut îndeplinită una dintre dorinţele politice, aceea de a-l avea ca oaspete pe împăratul Franz Iosef I căci, aşa cum consemnează Regina Maria în memoriile sale: „Regele Carol păstra un sentiment de respect şi dragoste bătrânului împărat. Acesta era un adevărat prieten al Regelui României, chiar dacă politica lui apăsa uneori cam greu asupra ţărişoarei noastre pline de avânt, care arăta prin semne, întrucâtva îngrijorătoare, că voia să trăiască, să înflorească şi să se mărească”.

Împăratul Franz Iosef I, împreună cu Regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei, a inaugurat pe data de 27 septembrie 1896, la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria), canalul navigabil de la Porțile de Fier. Cu acea ocazie a efectuat o vizită oficială de trei zile în Regatul României. Suveranul austro-ungar a fost primit de membrii familiei regale a României la București și Sinaia.

În cursul vizitei sale în România, Suveranul austro-ungar a primit daruri simbolice, dovezi ale respectului şi preţuirii. La sosirea în Bucureşti, primarul Capitalei, C. F. Robescu îi oferise „după datinele străbune… pâine şi sare pe o tavă de argint aurită, împreună cu două cupe lucrate întocmai dupe tava şi cupele tesaurului de la Pietroasa”, pe care apoi i le-a şi dăruit. În acelaşi timp, celebra casă de comerţ bucureşteană Capşa a pus în circulaţie nişte albume, îmbrăcate în satin bogat ilustrat. Ilustraţia poartă sus portretele Împăratului şi Regelui, în centru Castelul Peleş. Cutii şi săculeţe la fel decorate, toate umplute cu bomboane „François Joseph”, au fost special create cu ocazia acestei vizite.

În anul 1868, frații Capșa deschid Cofetăria „La doi frați, Constantin și Grigore Capșa”. Succesul Casei Capșa a dus la apariția mai multor fabrici de bomboane și ciocolată, care își deschid și magazine de desfacere în București, Sinaia, Iași.

Datorită delicateselor oferite, precum și serviciilor ireproșabile, localul a devenit în foarte scurt timp un loc dedicat exclusiv elitei, politice și artistice. De-a lungul timpului, produsele cofetăriei „Capșa” au participat la diferite expoziții organizate la Viena, Paris și București, obținând medalii și certificate de recunoaștere internațională a calității produselor. În anul 1889, la „Expoziția Universală” de la Paris, „Casa Capșa” a primit medalia de aur. Rezultatele deosebite în domeniul cofetăriei și patiseriei i-au adus lui Grigore Capșa în 1869 Brevetul de Furnizor al Curții Princiare și apoi Regale din România (1882), dar și al altor case regale, precum cea a Serbiei și Bulgariei.

Loredana Mocanu, conservator MMB