CU INIMA LA MUZEU
Prof. Univ. Dr. Radu Ciudin este cel mai reputat medic cardiolog aritmolog din România. A contribuit la realizarea noii expoziții de la Muzeul Victor Babeș cu idei, concept și exponate din colecția sa personală, și a convins alți cardiologi de prestigiu să se alăture inițiativei sale. A avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în care povestește despre această expoziție tematică, o premieră absolută în spațiul muzeal românesc.
– Prin amabilitatea dumneavoastră, cardiologia se regăsește, în premieră, în zona muzeală. Când v-a venit ideea de a contribui la proiectul expozițional intitulat „Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș”?
Radu Ciudin: Îmi face o deosebită plăcere pentru că, de mulți ani, ca un hobby, caut și colecționez diverse lucruri legate de istoria medicinii și de cea a cardiologiei în particular. Proiectul de la Muzeul Victor Babeș este mai deosebit deoarece el promovează și un grad de interactivitate cu publicul. Pe lângă obiectele expuse, și pe care vizitatorul expoziției le poate vedea – instrumente medicale, aparatură cardiologică, dispozitive implantabile -, există și posibilitatea ca el să asculte cum bate inima în diverse afecțiuni ascultând înregistrările acesteia făcute cu aproape 50 de ani în urmă pe un disc al Electrecordului de la începutul anilor ’70. Sper să atragă publicul în număr mare, pe cei tineri și curioși și, nu în ultimul rând, să-i facă să se gândească la sănătatea inimii și la ce ar trebui să facă ei să o păstreze.
– Atunci când v-ați gândit la realizarea expoziției, cum ați ales piesele? Ce semnificație au ele pentru dumneavoastră personal? Dar pentru alți medici?
R.C.: În primul rând alegerea obiectelor a ținut să sublinieze puțin din istoria dezvoltării cardiologiei la noi în țară și în particular din București, fără a pretinde că este o expoziție exhaustivă în acest sens. Am ales cărți – multe scrise de profesori și medici de care ne aducem aminte că au făcut pionierat în cardiologie și care au fost cei care au dat viață ASCAR-ului, primul institut de cardiologie din România. El a fost înființat de către Acad. Prof C. C. Iliescu și de aceea noi, cei care ne desfășurăm activitatea la Fundeni, în actualul institut de boli cardiovasculare care îi poartă numele, suntem mândri că îi continuăm activitatea. Am ales câteva aparate utilizate în domeniul aritmologiei cardiace – tocmai pentru a le lega de ritmul inimii ce poate fi ascultat în cadrul expoziției, precum și câteva stimulatoare cardiace și cardiodefibrilatoare implantabile care s-au utilizat cu câteva decenii înainte. Unele dintre exponate au fost împrumutate din colecțiile altor cardiologi și trebuie să-i mulțumesc pentru aceasta în primul rând Profesorului Dr. Eduard Apetrei pentru ajutor. Un obiect la care țin foarte mult este primul prototip al unui pacemaker implantabil făcut în România, de altfel singurul model care a fost „fabricat” de o echipă de la ASCAR – Dr. Drăghici, Dr. Bunghez și Ing. Golstein – aparent în doar 3 sau 4 exemplare în anii 1971-1972.
– Vizitatorii care vor ridica receptorul telefonului care așteaptă în expunere se vor întâlni cu propria lor inimă. Și, poate, dacă au avut unele întrebări, vor afla răspunsul la ele ascultând vocea și explicațiile oferite, peste ani, de Acad. Prof. Dr. C. C. Iliescu (voce digitizată de pe discul de vinil denumit „Ascultația cordului”). Prevenția, domnule doctor, cât de importantă este ea?
R.C.: Sigur, să auzi peste decenii vocea Acad. Prof. Dr. C. C. Iliescu, Tantinel Iliescu cum era alintat, este o revelație. Să-l auzi cum îți explică și exemplifică fiecare boală cardiacă prin ascultația ritmului inimii și a zgomotelor și suflurilor cardiace este o experiență pe care din tot sufletul o recomand în primul rând tuturor tinerilor studenți care vor să devină medici, dar și publicului larg. Cum spuneați, poate că aceasta va întări și ideea prevenției bolilor cardiace făcându-i pe vizitatori să se gândească să păstreze ritmul și funcția normală a inimii prin reducerea factorilor de risc cardiovasculari atât de bine știuți, dar nu întotdeauna ocoliți: sedentarismul, fumatul, sarea și grăsimile din alimentație și, nu în ultimul rând, să-și aducă aminte că un control preventiv, periodic, la cardiolog, îi poate feri din timp pe oameni de apariția unei boli cardiace sau măcar o pot depista și trata din timp, până când nu este prea târziu.
– Alături de obiecte din colecția dumneavoastră, la această atmosferă generală dedicată inimii noastre contribuie obiecte din mai multe colecții ale Muzeului Municipiului București. Cum vi se pare colaborarea cu MMB pentru realizarea acestei inedite expoziții?
R.C.: Am o colaborare specială cu Muzeul Municipiului București. În primul rând, cât pot și am timp, mă duc să vizitez – și recomand publicului bucureștean și nu numai – să urmărească și să viziteze toate expozițiile prezentate de Muzeul Bucureștiului, din toate domeniile. Sunt excepționale, te îmbogățesc cultural și sufletește. Colaborarea directă a fost întotdeauna deosebită și prin posibilitatea, așa cum am văzut de mulți ani că se face și în marile muzee din lume, precum în cazul organizării unor întruniri profesionale științifice, academice – în cazul nostru medical – să existe și activități social-culturale care să se desfășoare cu participanții acestor conferințe, congrese în cadrul muzeului și să se viziteze expozițiile din locațiile respective. Punctual, referindu-mă la colaborarea pentru această expoziție „Vino și ascultă-ți inima la Muzeul Victor Babeș” cred că este una deosebită, într-un fel inedită, dacă nu cumva prima de acest fel în domeniul medical, sigur în cardiologie, și cred că este un proiect multi „win” atât pentru muzeu și cei care s-au preocupat să transpună expoziția în realitate, cât și pentru toți cei care o vor vizita.
Interviu realizat de Simona Popescu