Expoziție tematică la Palatul Suțu: „Seria Donații și donatori – Donația Ioana Gabriela și Alexandru Beldiman”

Din 10 august 2022

Seria Donații și donatori

Donația Ioana Gabriela și Alexandru Beldiman

Ioana Gabriela și Alexandru Beldiman au oferit Muzeului Municipiului București, pe parcursului anului 2021, o colecție generoasă și diversificată ce îmbogățește astăzi Pinacoteca București. Obiectele au calități artistice și documentare deosebite și au fost grupate, în funcție de proveniența acestora, în Fondul Hortensia Masichievici Mișu și Nicolae Masichievici Mișu, Fondul familiei Beldiman și Fondul Gabriel Popescu.

Fondul Hortensia Masichievici Mișu, artist plastic, gravor (1916-2011) și Nicolae Masichievici Mișu (1925-2004, inginer) constă din lucrări provenind din colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu (1893-1973), diplomat român interbelic, sportiv de notorietate al perioadei, dar și lucrări colecționate de soții Masichievici Mișu. De exemplu, din colecția lui Nicolae (Nicholaus) Mișu au fost oferite câteva piese de sculptură în marmură și bronz, probabil fragmente antice grecești, precum și o icoană medievală (predelă), cu mai multe scene desfășurate pe orizontală, aparținând unui atelier din Europa Centrală, sec. XV-XVI. Din colecția soților Masichievici Mișu amintim pictura în ulei semnată de Wanda Sachelarie Vladimirescu, Compoziție cu autoportret. Se adaugă un lot important de plăci de gravură realizate de Puia Masichievici Mișu, printre care Mirabila sămânță, Jocul cărților de joc și Muntele cu jucării.

Potrivit genealogiei alcătuite de urmași în perioada recentă, Beldimanii s-au făcut cunoscuți încă din secolul al XVI-lea. În Fondul familiei Beldiman sunt incluse mai multe portrete în tehnici diferite care documentează istoricul acestei familii. Printre acestea se numără dublul portret în ulei, pe format oval, reprezentându-i pe Frații Alexandru și Edmond-Vasile Beldiman la Dresda (1865) și miniaturile realizate de D. Burgdorfer, datate 1845, reprezentând Portretul lui Alexandru V. Beldiman (1832, Iași – 1898, București, ziarist, fondator al ziarului Adevarul), portretizat în timpul studiilor la Zürich, și Portretul lui Vasile V. Beldiman, fratele lui Alexandru (1831, Iași – 1871, Viena). Două portrete pandant reprezentându-i pe Alexandru V. Beldiman și Emma Alexandru Beldiman, soția acestuia, reprezintă desene în cărbune după fotografii realizate de Magdalena Beldiman. Se adaugă Portretul lui Alexandru Odobescu și cel al soției sale, Sașa Prejbeanu (fiica naturală a lui Pavel Kiseleff) – portrete pandant în medalioane ovale care au fost făcute probabil imediat după căsătorie. Acuarelele sunt nesemnate însă, potrivit urmașilor, autorul ar putea fi Henri Trenk.

Fondul Gabriel Popescu – artist gravor (1866-1937) este alcătuit dintr-un lot de valoroase plăci de gravură în metal. Plăcile provin din atelierul artistului, moștenite de soția sa Marthe Canazin Popescu, de fiul său Daniel Popescu, apoi de fiica lui Daniel, Ioana Gabriela Popescu, căsătorită cu Alexandru Beldiman. Amintim câteva lucrări cunoscute ale artistului: Bustul sculptorului Alexandre Falguière, după Auguste Rodin, La Marseillaise (Le départ des volontaires), după sculptura de François Rude de pe Arcul de Triumf de l’ Etoile, Paris, Joc de copii după sculptura omonimă de Benoit Benedict Rougelet, Orbul și ologul după sculptura omonimă de Jean Turcan, Alergătorii după sculptura în marmură de Alfred Boucher, Evreul cu gâsca, după Nicolae Grigorescu, Mihai Viteazul, după gravura lui Aegidius Sadeler și Statuia lui Eliade Rădulescu din Piața Universității, după monumentul în marmură de Ettore Ferrari. Se adaugă o serie de portrete: de la imagini ale Regelui Ferdinand și ale Reginei Maria la reprezentări ale lui Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu, Alexandru Vlahuță, Balzac.
La realizarea expoziției vor contribui reprezentanți ai Secției Artă, Secției Istorie, dar și donatorii – în calitatea lor de istoric de artă (Ioana Gabriela Beldiman) și, respectiv, arhitect (Alexandru Beldiman).

Angelica Iacob,
Șef Secție Artă