Despre valori și principii, la zece ani de „Ora Regelui”
Interviu cu jurnalista Camelia Csiki, realizator al emisiunii
– Cum a venit apropierea de „Ora Regelui”? Cum s-a produs această întâlnire în cariera ta profesională?
Camelia Csiki: Cumva a venit firesc. În 2012 s-a schimbat conducerea TVR și, pentru că eu deja realizasem până atunci la jurnalele de știri mai multe reportaje legate de regi și istoria României și chiar câteva documentare privind monarhia în România, care au fost bine primite, noul președinte – director interimar, jurnalistul Radu Călin Cristea, mi-a propus să realizez și o emisiune pe această temă. Despre regalitate, despre istoria României pe care comuniștii au falsificat-o grosolan, o emisiune care să conțină informații istorice mai puțin cunoscute, dar care să reflecte și activitatea de zi cu zi a Familiei Regale a României.
Oricum, de ani întregi, eu deja arătam în reportaje și știri această activitate, ce făcea Familia Regală a României sau Fundația Regală Margareta, în mare parte, așa că mi-a fost destul de ușor să scriu proiectul pentru emisiune. L-am scris într-o noapte, iar în trei săptămâni, la 7 iulie 2012, prima ediție era deja filmată, montată și difuzată de TVR1. M-am bucurat atât de tare că mi-a fost dată această ocazie, încât mi-am amânat concediul, pentru că noi am început vara, când toate emisiunile erau în vacanță. Iată, „Ora Regelui” împlinește deja zece ani în această vară!
– Emisiunea „Ora Regelui”, difuzată la TVR, reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Care este valoarea și care este principiul după care te ghidezi și tu în realizarea emisiunilor?
C.C.: Când am început emisiunea, Regele Mihai era încă în viață, iar eram în preajma Familiei Regale a României de câțiva ani buni. Am observat că principiile pe care le cultivă Familia Regală sunt demnitatea, bunul simț, curajul, iubirea de țară și cea față de români, cultivarea tradițiilor și a modelelor adevărate. În mare, pentru că sunt multe alte principii pe care Familia Regală a României le cultivă. De exemplu, am descoperit că Familia Regală a pus mereu la mare preț simțul umorului, dacă vorbim despre Regina Mamă Elena, atât Regele Mihai cât și Majestatea Sa Margareta sau Altețele Lor Regale Principesele Elena, Maria și Sofia mi-au povestit despre ea și apreciau că avea un deosebit simț al umorului. Alături de educație și credință, au ajutat-o să facă față destinului ei, care nu a fost deloc unul fericit. Dar oricât de mult a suferit Regina Mamă Elena sau Regele Mihai, în țară, în timpul războiului sau în exil, nu au vorbit de rău pe nimeni. Nu este și aceasta o lecție a demnității și a bunului simț?
De la Regina Maria, care a fost o vizionară, am învățat cum poți să te folosești de frumusețea și imaginea ta, dar mai ales de această iubire necondiționată față de țara ta de adopție, cum a simțit ea, ca să o promovezi. Sau cum poți să alini sufletele celor care sunt pe patul de moarte sau care astăzi, iată, fug din calea războiului. Știi că Fundația Regală Margareta este printre primele organizații care a sărit în ajutorul mamelor și a copiilor refugiați din Ucraina? Și în același timp, continua să-i ajute și pe românii pe care îi au în grijă? Apoi, Regele Mihai… m-a învățat modestia, ne-a învățat pe toți lecția curajului, a răbdării și cea a suferinței, pe care le-a dus cu demnitate și, sigur, multe altele. Fiecare membru al Familiei Regale are o poveste demnă de a fi făcută cunoscută românilor. Chiar și despre Regele Carol al II lea, care a fost cel mai controversat suveran al României, am vorbit, cu bune și rele, evident. I s-a spus Regele Culturii și se spune că niciodată scriitorii nu au dus-o mai bine decât în vremea lui, pentru că el i-a încurajat. Era erudit și, în vremea sa, viața culturală, artistică, arhitectura orașului, toate au cunoscut o mare dezvoltare.
Iată, de doi ani, filmez, adun mărturii și scotocesc prin arhive informații despre Regina Mamă Elena a României. Am fost pe urmele Reginei Mamă Elena a României și în exil. Am realizat deja două documentare cu informații unicat, pe care le-am cules din Italia sau Elveția, primul dintre filme a fost premiat de UCIN în 2020, la secția Cel mai bun film de televiziune din anul respectiv. Mai am în lucru două documentare, o să le vedem, sper, anul acesta la TVR, în cadrul emisiunii. Această regină, despre care se cunoaște atât de puțin la noi, și-a riscat viața pentru a salva mii de evrei, dar în același timp a fost o femeie inteligentă, vorbea șase limbi: română, engleză, franceză, germană, italiană și greacă, era elegantă și sofisticată, se îmbrăca de la Gucci și Ferragamo, pe care-i avea în cercul de prieteni apropiați, iar Villa Sparta, casa ei din exilul de la Florența, era locul în care se întâlneau nu doar nobilii Italiei, ci și artiști, actori și scriitori. Vă promit multe surprize în noul nostru sezon care va începe pe 16 aprilie. De Paști vom difuza o emisiune dedicată Reginei Mamă Elena, căreia Florența i-a oferit o grădină. Românii stabiliți în Italia au acum un nou reper și un motiv de laudă, căci grădina se numește Regina Mamă Elena a României. Vezi, chiar și la patruzeci de ani de la moartea ei această regină face cinste țării noastre, ducându-ne numele mai departe în lume.
– Reușești, ediție după ediție, să aduci lumină în istoria României. Cât de aproape crezi că ai reușit să-i aduci pe telespectatori de adevăr? Cât mai este de muncit în acest sens?
C.C.: Cred că mai sunt multe de aflat despre trecutul nostru, pentru că în cei aproape 45 de ani de dictatură și chiar și după, românilor li s-au servit multe minciuni de către propaganda comunistă și postcomunistă. Să nu uităm că Regelui Mihai I s-a permis să se întoarcă acasă cu adevărat abia în 1997, după zece încercări nereușite, căci autoritățile s-au speriat și mai mult de puterea lui când au văzut că un milion de oameni l-au întâmpinat în 1992. După aceea, nu l-au lăsat din nou să revină încă cinci ani, până când președintele a fost schimbat. Sunt mulți telespectatori care ne scriu și ne mulțumesc pentru adevărul istoric pe care-l culegem și îl promovăm în cadrul emisiunii. Este frumos și faptul că, „Ora Regelui”, ne oferă ocazia de a scotoci prin arhive în căutarea adevărului istoric, dar în același timp oferim și modele pe care încă le avem și în zilele noastre, pentru că Familia Regală duce mai departe cu aceeași demnitate misiunea sa regală de a avea grijă de români, prin acțiunile Fundației Regale Margareta, care ajută copii, nevoiași, vârstnici, refugiați sau sprijină educația și cultura susținând cu burse regale zeci de tineri inteligenți sau talentați. Am avut ocazia deseori să însoțesc Familia Regală în turneele de promovare a României în Marea Britanie, Spania, Danemarca, Suedia, Franța, Cehia și multe alte țări, unele republici, altele țări monarhice, unde pot spune că m-au făcut să mă simt tare mândră, au repus pe harta lumii o Românie demnă, nu pe cea pe care o regăsești în paginile ziarelor în care se vorbește doar despre ceea ce fac rău românii în străinătate. Am văzut cum Familia Regală a deschis uși pentru proiecte viitoare între România și țările pe care le-a vizitat și am admirat curajul Custodelui Coroanei Române atunci când a certat, în discursurile Majestății Sale, țările vestice pentru că nu acordă României același statut pe care îl au celelalte țări din Uniunea Europeană, arătând ceea ce avem noi mai de preț. Printre aceste valori sunt cultura, tradiția, religia.
– Mergând pe teren, realizând interviuri, reportaje, anchete, ai avut privilegiul de a afla și de a înțelege multe despre istoria noastră. Care este întâlnirea, dialogul, care te-a impresionat cel mai mult ca jurnalist?
C.C.: O, au fost atât de multe! Îmi spun mereu că la un moment dat îmi fac timp să așez aceste întâlniri și mărturii ale oamenilor deosebiți pe care i-am cunoscut într-o carte, sunt români și oameni din toată lumea care au cunoscut câte unul dintre regii României și ale căror vieți s-au schimbat complet când au primit această atingere, ca să rezum în câteva cuvinte, pentru că s-au simțit obligați să devină mai buni. De exemplu, întâlnirea cu Micaela Ghițescu, cea mai cunoscută traducătoare de portugheză din România, care a fost o monarhistă convinsă toată viața ei sau întâlnirea cu jurnalistul Mircea Carp, interviurile cu nobili italieni care au iubit-o pe Regina Mamă Elena și, evident, fiecare vizită la palatele regale din Europa, unde am însoțit Familia Regală, sunt doar câteva exemple minunate.
– Cum a intrat Muzeul Municipiului București în viața Cameliei Csiki și cum vezi continuând această colaborare?
C.C.: Iubesc aerul boem al acestui muzeu găzduit de Palatul Suțu și mi-a făcut cunoștință cu povestea acestuia istoricul Adrian Majuru. Datorită domniei sale am realizat aici nenumărate știri și reportaje, nu doar despre Familia Regală sau regii noștri, ci și alte povești istorice minunate. Am și înregistrat aici câteva emisiuni. Nici nu e loc să îți povestesc câte lucruri deosebite am descoperit la Muzeul Municipiului București, în zeci de expoziții pe care le-am filmat și despre care am scris. Dar am venit aici și în timpul liber cu fiul meu, l-am vizitat și cu el, pentru ca și el să învețe despre trecutul Bucureștiului sau am venit la concerte.
– Cum ți se pare că s-au descurcat cultura și istoria în cei doi ani de izolare și distanțare fizică între oameni?
C.C.: Este, desigur, o perioadă care va rămâne în istoria lumii. Cred că a fost greu pentru toată lumea și, totuși, am observat că multe instituții de cultură s-au reinventat. Când a existat această distanțare fizică s-au făcut expoziții online sau reportaje despre expozițiile care s-au realizat, așa cum ați făcut voi, pentru a ajuta oamenii să viziteze măcar virtual un muzeu, ca să nu-și piardă mințile, să rămână informați. Cred că lumea a mers mai departe, în limitele impuse. Uite, că am vorbit atât despre Familia Regală. Noi am arătat în emisiune cum Familia Regală, prin fundație și cu ajutorul Crucii Roșii, și-a continuat activitatea în pandemie. Voluntarii Fundației Regale Margareta au trimis pachete vârstnicilor izolați, le-au ținut de urât la telefon celor singuri, au meditat online copii nevoiași și multe altele, fiind coordonați online sau fizic de Majestatea Sa Margareta. Chiar și eu am făcut interviuri online și, când nu se putea face teren sau nici măcar filma în studio pentru că exista riscul să ne îmbolnăvim, mi-am transformat sufrageria în studio pentru emisiune. Cred că fiecare dintre noi am trecut prin această provocare.
– Dacă ar fi posibil să facem o proiecție în timp, unde și cum te vezi peste 10 ani ca jurnalist? Cum crezi că va continua să evolueze „Ora Regelui” în conștiința publicului? Care sunt planurile tale de viitor ca jurnalist și realizator de emisiuni?
C.C.: Prima provocare va fi chiar acum. Vă așteptăm la „Ora Regelui” în noul nostru sezon, care începe pe 16 aprilie, ne veți găsi ca de obicei pe TVR1, în fiecare sâmbătă, la ora 14.30, așa cum v-am obișnuit! Emisiunea se difuzează și pe TVR Moldova și TVR Internațional, la zile și ore diferite. Îți voi spune la ce mai lucrez anul acesta, ți-am povestit puțin despre cele două documentare dedicate Reginei Mamă Elena, pe care le-am filmat deja, unul exclusiv în Italia, la Florența, dar care trebuie montate.
Doresc să mai realizez un altul dedicat Reginei Maria, anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia, și un altul să-l dedic Regelui Mihai. La ultimele două încă mai filmez. Peste 10 ani? Sper ca emisiunea să rămână în grilă și peste 10 ani și poate chiar mai mult pentru că avem atât de multe încă de spus și arătat despre trecutul nostru. Cu siguranță, mi-ar plăcea să continui și filmele documentar. Știi, sunt atât de multe povești care stau să fie scoase la lumină prin arhive! Iar ceea ce am observat, strict legat de Familia Regală, în decursul celor 10 ani pe care îi împlinim vara aceasta, este că oarecum am creat un precedent. S-au apropiat și alți jurnaliști de Familia Regală și au început să realizeze știri, reportaje, am văzut chiar că alte televiziuni au încercat să copieze emisiunea noastră și au abordat povești regale, ceea ce înainte nu se întâmpla și cred că nu e puțin acest lucru!
În următorii zece ani sper să reușesc să spun povestea fiecărui rege în parte, nu doar în documentare, ci și pe hârtie, în volume ce vor cuprinde poveștile pe care le-am descoperit și care cred că merită să fie cunoscute și de către generațiile următoare.
Interviu realizat de Simona Popescu