COLECŢIA „MARIA ŞI DR. GEORGE SEVEREANU”

Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” a fost donată municipalităţii de medicul radiolog George Severeanu, pasionat colecţionar de antichităţi şi primul director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi mai apoi de către soţia acestuia Maria, fiind deschisă pentru public în casa unde au locuit cei doi, în luna noiembrie 1956. În perioada imediat următoare a fost adusă în Casa Severeanu şi expoziţia numismatică a muzeului, care funcţiona în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Colecţia este structurată pe mai multe categorii de artefacte, dintre care seria de obiecte arheologice care cuprinde vase greceşti antice, statuete de Tanagra, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian, este deosebit de valoroasă.

În ceea ce priveşte colecţia numismatică, aceasta cuprinde circa 9000 de obiecte din aproape toate perioadele istorice, de la monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace, emisiuni romane şi bizantine, la monede medievale ale Ţării Româneşti şi Moldovei, dar şi piese moderne.