În cadrul Colecţiei de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, universul artei decorative este bine reprezentat în expoziția permanentă şi cuprinde piese din ceramică, sticlă, metal, textile, piese de mobilier. Aceste obiecte sunt valoroase din punct de vedere artistic, istoric sau memorialistic. Spațiul intim și elegant al casei care găzduiește colecția este decorat în așa fel încât să fie pusă în valoare fiecare piesă, fără nepotriviri ambientale. Se crează senzația unui dialog subtil între obiecte și o atmosferă care te fascinează. Multe dintre piesele expuse sunt prețioase, fiind create în diverse etape stilistice ale unor manufacturi cunoscute.
În salonul de primire sunt expuse două vase chinezeşti de ritual, din bronz, din timpul dinastiei Shang, precum și un alt vas de ritual pentru ars mirodenii, din timpul dinastiei Ming.
Colecţia mai deține o statuetă din bronz care îl reprezintă pe Buddha (secolul al XVII-lea), bronzul permiţând obţinerea unor forme mai zvelte decât cele obţine din lut.
Tot aici ne putem bucura de prezența a două vase albarello. Unul dintre vasele albarello provine din Alcora, Spania, este pictat brun-deschis cu reflexe metalice aurii, fiind decorat cu motive geometrice, vegetale și cu cinci personaje feminine.
Există inscripţionat numele autorului, Elgar Odarlaar, precum şi anul 1952. Vasul a fost achiziţionat din Olanda în 1956, direct de la artist. Acesta a urmărit, după spusele sale, să redea efectul metalic nu prin aplicarea ulterioară a unei glazuri, ci prin încorporarea acesteia în masa vasului, pentru a se obţine efectul de metal masiv. Stilul hispano-maur a îmbogățit ceramica cu reflexe metalice. În Colecția Macovei se pot admira trei vase spaniole decorate cu emailuri cu reflexe metalice brun-roșcate, asemănătoare cu vase de aceleaşi forme folosite în farmacie.
O oglindă de Boemia (1740), decorată cu împletituri de frunze și flori, o lampă de moschee din sticlă incizată, cu versete din Coran, din Damasc (secolul al XVII-lea), care aduce arta caligrafică la un alt nivel, având mai mult rolul de a simboliza lumina divină, precum și o lampă din sticlă de Murano, de o finețe desăvârșită a detaliului, decorează şemineul din ceramică colorată huțulă, înfrumuseţând această colecţie.
În atelierul artistei este expus un vas Ku din bronz şi email cloisonné, destinat ritualului pentru comemorarea strămoşilor, lângă el aflându-se o fructieră persană. Privirea îți este atrasă de una dintre vitrinele din atelierul pictoriței, în care sunt expuse piese din cristal de Veneţia şi Boemia, foarte rafinate, cu linii elaborate, frumos decorate, precum și un obiect din sticlă de origine romană, sub formă de ciorchine.
Într-o altă vitrină sunt etalate obiecte de ceramică şi porţelan din China, din diferite perioade, cum ar fi străvechi statuete din timpul dinastiei T’ang. Tot în atelier se pot admira piese de ceramică islamică din secolele XVI-XVII, ceramică persană din regiunea Ispahan (Iran) din secolele XVI-XVII, sub forma unor recipiente pântecoase, de culoarea mării, precum și vase din ceramică peruviană, mexicană, rusă și hispanică.
O cameră deosebită este cea în care sunt expuse obiecte de artă populară. De o frumusețe aparte, sala cuprinde icoane pe sticlă provenind de la Nicula și din Laz (Valea Sebeșului, Alba), icoane pe lemn, obiecte populare din lemn (lingurare din Franța și Germania), vase populare românești, spaniole, portugheze și bulgărești, țesături.
Toate aceste piese au fost achiziționate cu ocazia deplasărilor în țară și în străinătate a soților Macovei. Colecţia este întregită în domeniul artei decorative de covoare Bukhara-Yomut, Bukhara Royal sau Sumak, create în celebrele ateliere.
Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, din cadrul Muzeului Municipiului București, rămâne o colecție rafinată, în care frumusețea artei decorative europene, sud-americane şi asiatice este completată de cea a artei plastice.
Florentina Limban, muzeograf MMB