Începând cu anul 2021, edițiile Art Safari sunt găzduite în viitorul sediu al Pinacotecii Muzeului Municipiului București – Palatul Dacia-România – de pe strada Lipscani nr. 18-20.
Prima colaborare între Art Safari și Muzeul Municipiului București a avut loc în 2021, când Pinacoteca Muzeului Municipiului București și celelalte muzee aflate în subordinea sa, au participat cu lucrări la marea expoziție Seducție și triumf în artă. Femei artist în România. A urmat apoi o fructuoasă colaborare, în care Muzeul Municipiului București a participat cu lucrări aflate în patrimoniul său sau a curatoriat prin angajații săi, expozițiile deschise astfel: în anul 2021: „Constantin Piliuță. Culoare de Zenit”; „Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet”; în anul 2022: „Theodor Aman. Primul artist român modern”; „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor”; în anul 2023: retrospectiva „Constantin Artachino, Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, retrospectiva „Ion Alin Gheorghiu” și „Avatarurile orașului nocturn”, curatoriată chiar de către directorul Muzeului Municipiului București, Dr. Adrian Majuru.
În prima parte a anului 2024, Muzeul Municipiului București a curatoriat prin Angelica Iacob, șefa Secției Artă, expoziția „Eustațiu Stoenescu. Portretistul aristocrației”, iar din 6 septembrie 2024, publicul iubitor de artă este invitat la expoziția „Cecilia Cuțescu Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa”.
Cu lucrări aduse din toată țara, majoritatea provenind de la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și Pinacoteca MMB, expoziția prezintă personalitatea plurivalentă a artistei – puternică, ambițioasă, feministă convinsă, mamă, soră și soție, muncitoare și dornică să arate tuturor că locul femeilor este alături de bărbați, nicidecum în urma lor.
Pentru activitatea artistică intensă pe care avut-o, Cecilia Cuțescu Storck (1879-1969) a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții: Medalia a II-a la Expoziția Artiștilor în viață în 1912; Bene Merenti clasa a II-a în 1914; Medalia de aur la Expoziția Internațională de la Barcelona în 1929; Cavaler al Legiunii de Onoare – Franța în 1929; Cavaler al Ordinului Meritului Civil, Spania în 1930; ordinul Meritul cultural în grad de cavaler în 1940; Ordinul Muncii clasa a II-a în 1956, Maestru Emerit al Artei în 1957, parte din ele prezente în această expoziție. Alături de Olga Greaceanu și Nina Arbore a fondat „Asociația femeilor pictore și sculptore”. Ulterior, alegerea pictoriței ca președintă a Sindicatului Artelor Frumoase în 1937 a fost benefică pentru sindicat. Sub patronajul Reginei Maria, aceasta fiind o mare iubitoare și susținătoare a artelor, Cecilia a obținut un sediu pentru sindicat în Bulevardul I.C. Brătianu, dar și un spațiu pentru congrese și expoziții. De asemenea, a obținut drepturi și privilegii pentru artiști: pensii, drepturi de autor, carnete de călătorii, reduceri impozite.
Toate aceste realizări sunt încununate de cea mai importantă: meritul de a fi prima femeie din Europa care a reușit să predea într-o academie superioară de artă, la catedra de arte decorative, începând cu anul 1916.
Cecilia Cuțescu Storck a animat cultura noastră și a îmbogățit simțitor viața artistică. Și aceasta timp de 60 de ani, aprofundând și completând unele din cele mai importante modalități de expresie ale plasticii românești. Nimic nu poate defini mai bine personalitatea complexă a Ceciliei Cuțescu Storck decât propriile sale cuvinte: „Voi rămâne până la sfârșit o ființă care năzuie spre culmi, spre construirea edificiului sublim al efortului omenesc în mijlocul acestui minunat univers”.
Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf Pinacoteca MMB