VA URMA DIN 29 NOIEMBRIE 2017

CĂLĂTORIE ÎN TRECUT PRIN COLECȚIA SEVEREANU

Începând din luna noiembrie 2017, publicul bucureştean va putea admira, după mai bine de 20 ani, colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, deoarece Muzeul Municipiului Bucureşti pregăteşte deschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Severeanu. Închisă la începutul anilor ’90 din cauza stării de conservare precare, casa doctorului Severeanu a fost restaurată şi, începând cu anul 2013, a găzduit mai multe expoziţii tematice: Jupiter de partea ta... Zei şi oameni în Antichitate la Dunărea de Jos, realizată în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi Banca Naţională a României, Muzeul Naţional de Antichităţi. O excursiune arheologică, prilejuită de împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea Muzeului de istorie naturală şi antichităţi şi a 150 de ani de existenţă a Muzeului Naţional de Antichităţi, al cărui continuator este Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi expoziția Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi.

 

În definirea structurii tematice a noului proiect expozițional se va ţine cont de îmbinarea dintre caracterul memorial al casei, care oglindeşte viața cotidiană a colecţionarului George Severeanu (accentuată în special în camera care a adăpostit biroul de lucru al doctorului, în care vor fi expuse elemente originale de mobilier confecţionate special la comanda sa, volume din biblioteca personală, precum şi obiecte de patrimoniu, organizate în maniera în care fotografiile contemporane păstrate îl înfăţişează) şi parcursul cronologic istoric al unui muzeu cu patrimoniu specific arheologic şi numismatic. Toate aceste elemente vor fi completate de intervenții interactive moderne, create cu scopul unei mai bune înţelegeri a patrimoniului adăpostit de muzeu.

 

Pasionat de arheologie şi numismatică deopotrivă, George Severeanu ne-a lăsat moştenire cca. 3000 de obiecte arheologice şi peste 9000 de monede. Aşadar, o altă provocare importantă este raportul dintre cele două categorii de artefacte în economia spaţiului expoziţional. Oare ce şi-ar fi dorit doctorul Severeanu ca publicul bucureştean să admire? Preocuparea graduală şi în mod clar variabilă, reflectată atât de obiectele achiziţionate, cât şi de publicaţiile de specialitate din diferitele perioade ale vieţii sale, considerăm că nu ne pot oferi un răspuns concret în această direcţie. Rezolvarea acestei ecuaţii ar putea sta în îmbinarea celor două categorii de obiecte, care vor fi expuse atât cronologic, cât şi tipologic. Cu ajutorul textelor de sală, vizitatorii se vor putea familiariza cu variate categorii de artefacte antice şi cu informaţiile asociate acestora, mai cu seamă că în prezent nu avem alt muzeu sau colecţie publică bucureşteană care să expună astfel de tipuri de obiecte. Mărturiile numismatice vor fi integrate în funcţie de datare, zone de provenienţă, tipologie ș.a., cu accent pe tezaurele monetare adunate de colecţionar, aşa încât, în armonie cu informaţiile istorice asociate, să sugereze o istorie a circulaţiei monetare.

 

Proiectul expozițional reprezintă un demers menit să valorifice impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi să ne familiarizeze cu universul colecţiilor şi al colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea.

 

Coordonator proiect

Dr. Dan Pîrvulescu