Atmosfera Bucureștiului interbelic recreată prin costume, accesorii vestimentare și fotografie

La mijlocul lunii noiembrie Muzeul Municipiului București face o surpriză publicului și prezintă la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) expoziția „Moda în Bucureștiul interbelic”.

Expoziția dedicată modei și evoluției sale va fi deschisă începând cu data de 18 noiembrie și vine în întâmpinarea întrebărilor publicului îndrăgostit de modă sau specialist și interesat de viața urbană sub toate aspectele ei.
„Întoarcerea în timp prin analiza artelor decorative, în special a costumului, în strânsă legătură cu dezvoltarea arhitectural-urbanistică a Bucureștiului, demonstrează o evoluție fascinantă și complexă a acestuia. Istoria oferă date suficiente pentru a începe demersul: gravurile, artele plastice, fotografia de epocă cu personaje, străzi și bulevarde, terase și cârciumioare, veșmintele păstrate în colecția muzeului, toate acestea vor ajuta la recompunerea unei epoci interesante și înfloritoare trăită de bătrânul București. Șansa de a studia colecțiile Muzeului Municipiului București, cu precădere pe aceea de Costum și accesorii vestimentare, a făcut să se nască dorința de a face cunoscute comorile patrimoniale, dar și evoluția modei, oglinda vieții simple sau complicate a fiecăruia dintre semenii noștri. Moda, care s-a răspândit larg în anii ’20, era simplă și practică, folosind cu precădere producția industrială de serie. Datorită costumației reduse și croielilor simple ale rochiilor, care puteau fi lucrate în casă, diferențele sociale erau mai puțin vizibile decât până atunci. Atributele feminine erau mascate intenționat: tunsoarea à la garçonne, croiala dreaptă, fără pense, cordonul pe șolduri, pentru a nu fi marcată talia. Pălăria mică acoperea tot părul, uneori chiar fruntea, și semăna cu o cască militară. Erau preferate rochia-sac sau fusta și bluza, drepte, fără talie, cu cordon pe șolduri, cu mâneci lungi sau deloc. Se foloseau suporturi textile ușoare, suple, precum jerseul, flanelul, crêpe-de-Chine, mătasea artificială, ieftină, lavabilă, ușoară”. – Dr. Maria-Camelia Ene, curator al expoziției, expert în costum și accesorii vestimentare, șef Birou Istorie Bucureșteană, MMB

Noua expoziție va prezenta publicului costume purtate în perioada interbelică, accesorii vestimentare, ansambluri decorative interioare, fotografii, personaje și imagini ale orașului cu arhitectură modernă, artere aglomerate de pietoni eleganți și automobile, străzi, bulevarde, birturi și terase.

Mobilierul, cristalul și porțelanul care împodobeau interioarele caselor bucureștene vor recompune imaginea interbelică a Bucureștiului, capitală europeană. Alături de costume sunt valorificate Colecțiile Fotografii, Cărți poștale și Clișee fotografice, Artă Decorativă-Metal, Artă Decorativă-Cristal și Porțelan, Artă Decorativă-Mobilier, Diverse, Știință-Tehnică.

„În sala de conferințe de la parterul Palatului Suțu vor fi admirate costume elegante, chipuri și imagini ale orașului, interioare de casă – acum o amintire vie a vieții frenetice de atunci, în București”, precizează curatorul expoziției, Dr. Maria-Camelia Ene. Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 14 februarie 2021.

Alte expoziții deschise în această perioadă la Palatul Suțu sunt:

Expoziția permanentă „Timpul Orașului”; Expoziția-eveniment „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere” (până pe 29 noiembrie 2020); Expozițiile tematice „Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat” (până în luna iulie 2021); „Muzeul Simu și Pinacoteca București” (până pe 17 ianuarie 2021); „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” (până pe 15 noiembrie 2020); Expoziția de Benzi desenate din perioada interbelică, partea I 1924 – 1939 (până pe 15 noiembrie 2020).