Arta pe înțelesul tuturor: „Cecilia Storck și Școala de pictură de la Balcic”

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei interesați să participe la o nouă întâlnire din seria prelegerilor care se desfășoară sub genericul ”Arta pe înțelesul tuturor”. Sâmbătă, 28 septembrie 2019, ora 12.00, are loc la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) conferința cu tema „Cecilia Cuțescu Storck și Școala de pictură de la Balcic”, care va fi susținută de Ana Maria Măciucă, muzeograf în cadrul MMB.

Cuvântul de deschidere al conferinței va aparține doamnei Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului București, Departamentul de Artă, inițiatoarea seriei de conferințe periodice, care tratează subiecte legate de istoria artei românești și a artei universale.

Apărut în pictură, la început ca o curiozitate întâmplătoare, mai apoi ca un element statornic care a chemat privirile tuturor, chipul cu o mie de feţe şi o mie de vrăji al Balcicului, orăşelul turcesc ascuns în râpe, răsfirat între maluri înalte rotunjite ca nişte spinări de cămilă şi ridicând minarete ascuţite la marginea golfului pe care dansau caice, Balcicul devine locul ce avea să se identifice cu pictura şi în care se formează un fel de <<şcoală fără seamăn a picturii româneşti în care fiecare şi-a putut găsi inspiraţia şi încercarea propriei personalităţi, un nesecat izvor pictural>>”.

Balcicul a fost o temă de mare importanță pentru artista Cecilia Cuțescu Storck, o dovadă în acest sens fiind salonul dedicat special acestui subiect, în Muzeul Frederic și Cecilia Cuțescu Storck.
Parcursul acestei femei-artist, apartenența la școala de pictură de la Balcic, convingerile sale feministe și relația cu pictorii vremii, vor fi câteva dintre subiectele abordate în această conferință”
– Drd. Ana Maria Măciucă.

Accesul la eveniment se face prin plata taxei de acces de 5 lei, care presupune posibilitatea de a vizita muzeul.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.