Artă în online

Activitatea de promovare a patrimoniului Muzeului Municipiului București s-a mutat preponderent în mediul virtual, începând cu data de 10 martie 2020. Din acel moment, pe șase conturi de Facebook ale instituției noastre – Muzeul Theodor Aman, Pinacoteca Municipiului București, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Colecția de artă ”Ligia și Pompiliu Macovei”, Colecția Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu și Colecția Cornel Medrea – a început o intensă activitate de prezentare a patrimoniului de artă.

Noua strategie de promovare a fost concepută pe câteva mari direcții: prezentarea unor lucrări valoroase, multe foarte cunoscute, prezentarea și comentarea unor lucrări inedite și alcătuirea unor serii de prezentare mai ample, divizate în episoade, așa cum au fost Poveștile artei din timpul carantinei, care au fost prezentate pe contul de Facebook al Muzeului Theodor Aman, fiind postate în perioada 17-29 martie 2020. Această abordare diversificată a fost apreciată, în mod deosebit, de vizitatorii noștri virtuali, care au devenit mult mai activi, postând adeseori impresiile lor în legătură cu conținutul multor texte și atrăgând, prin redistribuirea materialelor publicate, foarte mulți urmăritori noi.

Realizând o analiză mai generală a activității online pentru secțiunea de artă, s-a remarcat faptul că din martie 2019 până astăzi, într-un singur an, multe din conturile de artă și-au mărit substanțial vizibilitatea, unul dintre ele aproape și-a dublat-o, precum Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck.

Creșterea audienței pe rețele sociale

Muzeul Theodor Aman este prezentat pe Facebook încă din anul 2014. Astăzi există peste 5.500 de persoane care au apreciat acest cont. La jumătatea lunii martie a anului 2019, muzeul avea cca. 4.100 persoane care apreciaseră contul și într-un singur an s-a ajuns la o creștere considerabilă, de cca. 1.400 noi like-uri pe pagină.

Frederic Storck, Salomeea

Contul Muzeului Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck a fost deschis în anul 2015, existând astăzi peste 1.950 de aprecieri, în martie 2019 contul având doar puțin peste 1.000 aprecieri de pagină, creșterea fiind impresionantă. Această evoluție favorabilă a fost determinată de conferințele despre artă susținute în cadrul muzeului și de expoziția temporară organizată aici, „Cecilia Cuțescu Storck, grafică de călătorie”, toate aceste evenimente fiind foarte bine evidențiate în mediul online, vizibile pe cont, mai ales la secțiunile „Fotografii” sau „Postări”, dar și la secțiunea „Clipuri video”.

Pentru Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei” a fost deschis un cont în anul 2015, care are în acest moment peste 1.280 de aprecieri, iar în martie 2019 avea cca. 900 aprecieri. Ca și în cazul celorlalte conturi prezentate mai sus, un rol important în această ascensiune a avut-o expoziția temporară organizată aici: „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, precum și conferințele susținute în cadrul muzeului, acompaniate de postările care au promovat toate aceste evenimente.

Expoziții virtuale realizate în premieră

În anul 2017, se deschidea și contul pentru Pinacoteca Municipiului București, care are astăzi peste 1.500 de aprecieri, în martie 2019 având cam 1.000 de aprecieri pe pagină.

Astăzi, la secțiunea „Fotografii” sau „Clipuri video” există numeroase lucrări prezentate și comentate, dar și o serie semnificativă de expoziții virtuale, expoziții realizate în ultima perioadă, în premieră, chiar de muzeografii Pinacotecii: „Grupul celor patru”, „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70”, „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, „Cecilia Cuțescu Storck. Grafică de călătorie”. Marile expoziții anuale ale Pinacotecii atrag și acestea numeroși vizitatori virtuali, care urmăresc toate postările care cuprind evenimentele asociate respectivelor expoziții.

Gheorghe Tattarescu, Alegorie – Știința

Pentru Colecția Muzeului Memorial Gheorghe Tattarescu s-a deschis un cont pe Facebook la sfârșitul anului 2019, care până în acest moment are peste 340 de aprecieri de pagină. Această evoluție a fost favorabilă având în vedere că, deși muzeul este închis și se preconizează restaurarea casei memoriale, în anul 2019 a fost organizată o expoziție medalion, dedicată acestei personalități importante a artei românești, eveniment integrat în expoziția anuală a Pinacotecii: „Natură moartă, natură vie.” În luna aprilie a acestui an, a fost realizată o variantă virtuală a medalionului expozițional realizat în anul 2019 și este prezentat deja pe conturile noastre de artă, este vorba de expoziția: „Gheorghe Tattarescu. 200 de ani de la naștere”.

În cazul Colecției Cornel Medrea, deși contul a fost deschis abia în februarie 2020, are deja peste 165 de urmăritori, având premise favorabile de dezvoltare, bazate pe valoarea excepțională a acestei colecții. Pentru intensificarea promovării au fost organizate conferințe și prezentări în online pentru bogatul patrimoniu sculptural deținut, fiind valorificată și arhiva aparținând acestei colecții.

Sute de articole pentru publicul larg

Important este că, în luna martie 2020, toate cele șase colecții de artă din cadrul Muzeului Municipiului București aveau deschise conturi de Facebook și până la jumătatea lunii aprilie, muzeografii acestor colecții au făcut peste 300 de postări, veritabile articole de cultură și artă, cu o medie de două-trei postări zilnic, pentru fiecare cont, cu un impact record într-un public virtual tot mai numeros și mai exigent. În această perioadă, impactul total al postărilor, pe toate cele 6 conturi de artă, a atins și cifra de 35.000 vizualizări, săptămânal.

Multe dintre postări au fost redistribuite sistematic și pe alte conturi de Facebook, deschise pentru specialiștii din toată țara, ca de exemplu: Muzee&muzeografi, Muzee sau Muzee din România sau au fost preluate de presă, prin intermediul colegilor de la Relații Publice, Marketing și Proiecte Culturale.

În acest context, în lunile martie și aprilie au fost acordate patru interviuri pentru presă, unul pentru Radio România Cultural (reporter Roxana Păsculescu) despre activitatea online a Secției Artă și a Secției de Restaurare, Conservare din cadrul Muzeului Municipiului București, alte trei interviuri fiind acordate pentru Radio Trinitas (reporter Alexandra Drugan) având ca subiect expozițiile virtuale de artă realizate de Secția Artă fiind prezentată, cu aceste ocazii, și Revista de Artă și Istoria Artei, volumul II. Acest volum a fost încărcat pe site-ul muzeului, fiind astăzi accesibil în integralitate, pentru specialiști și pentru marele public, alături de primul volum, postat încă din cursul anului 2019. Este important de specificat că în România nu există multe reviste cu acest tip de specializare, realizarea Muzeului Municipiului București, fiind în acest context, cu atât mai valoroasă.

Stefan Luchian, Flori

Pentru iubitorii plasticii românești, în general, Secția Artă a conceput o serie importantă de articole independente care se pot regăsi și pe Blog-ul Muzeului Municipiului București, aceste articole aducând în atenție operele unor mari maeștri, dar și diverse colecții de artă, aflate în patrimoniul de care-l deținem. În luna aprilie a acestui an, au fost postate pe blog și articole dedicate restaurării unor lucrări valoroase deținute de Muzeul Municipiului București, fiind realizate postări de acest tip și pe conturile de Facebook.

Blog, YouTube, ziar…

În ziarul muzeului, București în 5 minute, în forma sa online, au apărut articole reprezentative, despre artă, în ultimul număr, de exemplu: un material despre colecția de artă grafică Carol Pop de Szathmári de la Muzeul Storck și un articol despre colecția de artă de la Muzeul Theodor Aman. Dar ziarul Muzeului Municipiului București conține, în fiecare număr, articole dedicate patrimoniului artistic pe care îl deține, acestă publicație putând să fie citită pe site-ul instituției noastre la secțiunea Publicații.

Pe canalul YouTube al Muzeului Municipiului București se pot urmări, de asemenea, câteva importante materiale filmate despre muzeele noastre de artă, dar se poate urmări și seria de expoziții virtuale realizate în lunile martie și aprilie 2020, care sunt vizibile și pe conturile de Facebook.

Concursuri pentru copii și adulți

În luna aprilie, Secția Artă a organizat și două concursuri cu teme specifice, unul dedicat celor mici și intitulat: „Colorează cu artă! Activități pentru copii propuse de Secția Artă a Muzeului Municipiului București” și celălalt dedicat publicului adult, intitulat: „ArtChallenge. Fii creativ și câștigă!”. Special pentru publicul tânăr a fost creat și un cont de Instagram.

Muzeul Municipiului București manifestă o preocupare constantă pentru a oferi tuturor navigatorilor de pe Internet posibilitatea de a regăsi, prin canalele sau conturile lor favorite, cât mai multe materiale despre arta românescă sau, în general, despre patrimoniul valoros pe care îl deține.

Dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare

Sari la conținut