Arta ca Exercițiu – Desenele lui Theodor Aman

VA URMA DIN 16 IUNIE 2021

Expoziție la Muzeul Theodor Aman

ARTA CA EXERCIŢIU – DESENELE LUI THEODOR AMAN

(Invitație în laboratorul operei de artă)

            Anul 2021 marchează pe 20 martie aniversarea a 190 de ani de la nașterea lui Theodor Aman și, pe 19 august, comemorarea a 130 de ani de la moartea acestuia, evenimente pe care le dorim punctate prin organizarea unei expoziții comemorative.

Expoziția temporară pe care o propunem va purta titlul „ARTA CA EXERCIȚIU – Desenele lui Theodor Aman”, având ca dată a deschiderii ziua de miercuri, 16 iunie 2021, dată care este, la rândul ei, una aniversară, împlinindu-se 113 ani de la inaugurarea Muzeului „Theodor Aman”. Expoziția urmează să se deruleze până la sfârșitul anului 2021 și își propune să aducă în fața publicului aspecte mai puțin cunoscute (unele total inedite) ale creației lui Theodor Aman.

Expoziția permanentă este foarte bogată și acoperă toate etapele și tehnicile în care a lucrat artistul, respectând într-o bună măsură amenajarea interioară din timpul vieții acestuia, vizibilă în scenele în care este redată locuința sa, locuință care găzduiește actualul muzeu.

Semnalăm faptul că patrimoniul muzeului cuprinde lucrări de foarte bună calitate, în tehnici diverse și acoperind genuri și etape multiple din existența artistului, lucrări cu particularități speciale, necunoscute marelui public, a căror valoare clamează necesitatea de a fi expuse.

Printre operele care fac parte din acest fond inaccesibil se numără și 35 de desene în creion, precum și 25 de desene în peniță ale lui Aman, care dezvăluie o fațetă dezinvoltă, foarte sinceră, necenzurată de filtrul exigent al pictorului academist, punând în valoare spiritul de observație, capacitatea de extragere a esențialului, inefabilul liniei care dă contur gândului și scoate la lumină natura intimă a artistului ce se destăinuie în urma lăsată de creion pe hârtie.

Multe dintre ele sunt schițe fugare, instantanee pentru aducerea aminte a unui moment, altele sunt studii pregătitoare sau variante, în altă tehnică, ale unor picturi cunoscute.

Greta Șuteu – Muzeograf, Muzeul „Th. Aman”