APEL LA PARTICIPARE – Simpozionul de Artă și Istoria Artei – Ediția a VIII-a (21-22 noiembrie 2024)
Tematică specifică: Mari artiști, ateliere, case memoriale și colecții dedicate artei
Prin acest simpozion realizat în colaborare cu alte instituţii, Muzeul Municipiului Bucureşti îşi propune să ofere specialiştilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu, să faciliteze comunicarea istoricilor de artă, restauratorilor, a specialiștilor, la nivel naţional şi internaţional, şi să problematizeze teme de actualitate, inclusiv din domeniul conservării și restaurării.
Sunt acceptate prezentări care reflectă activitatea teoreticienilor, istoricilor, criticilor de artă, curatorilor, conservatorilor, restauratorilor, precum şi cea a artiştilor-creatori, consacraţi sau aflaţi la debutul carierei artistice.
Comunicările propuse pot fi legate de mari artiști, orientările lor tematice și stilistice, influențele culturale menite să releve implicarea acestora în spațiul național și internațional, contribuții asupra rolului și locului lor în istoria artei. Totodată pot fi prezentate și teme despre colecții / muzee sau ateliere de artiști, reprezentative pentru înțelegerea mai aprofundată a colecționismului, a creației plastice și a circuitului operelor în societate.
O secțiune va fi dedicată conservării și restaurării patrimoniului muzeal.
Prezentările se vor susține, la alegere, în limba română sau în limba engleză, însă rezumatele vor fi bilingve. La acest simpozion sunt invitați să asiste toți cei care doresc să audieze prelegerile.
TERMENUL LIMITĂ pentru înscriere și trimiterea rezumatelor este 1 noiembrie 2024.
Specialiștii interesați să susțină o prezentare în cadrul simpozionului sunt rugați să trimită o propunere pȃnă la data de 1 noiembrie 2024. Propunerea va include titlul lucrării, un rezumat de maximum 500 de cuvinte şi un scurt CV actualizat. Documentele vor fi trimise prin e-mail către adresa: arta@muzeulbucurestiului.ro. Selecția va fi realizată de către Consiliul Ştiințific al Simpozionului, format din dr. Mihaela Varga, expert atestat de Ministerul Culturii; dr. Liliana Chiriac, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă – Muzeul Național de Artă al României; Pavel Șușară, istoric și critic de artă – Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”; dr. Dalina Bădescu, istoric și critic de artă – Muzeul de Artă Modernă și Contemporană „Pavel Șușară”; dr. Marian Constantin, expert atestat și istoric de artă; dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare – Muzeul Municipiului București; drd. Angelica Iacob, șef secție Artă – Muzeul Municipiului București.
Comunicarea susţinută în cadrul Simpozionului va fi publicată în Revista de Artă şi Istoria Artei a Muzeului Municipiului Bucureşti: http://muzeulbucurestiului.ro/revista-de-arta-si-istoria-artei.html. Revista de Artă și Istoria Artei este un ambiţios proiect editorial. Aceasta este menită să valorifice, prin publicare, cercetarea în domeniul teoriei artei, istoriei artei româneşti/universale și restaurării patrimoniului. Astfel, Muzeul Municipiului București va solicita contribuţii pentru publicarea următorului număr al Revistei ce se dorește a deveni un spațiu de dezbatere ştiinţifică pus la dispoziția specialiştilor, deschis unui spectru larg de abordări, metode şi perspective, pentru studii ce valorifică cercetările din domeniile mai sus enunţate.
Lucrările Simpozionului de Artă și Istoria Artei se vor desfășura la „Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei”, strada 11 iunie, nr. 36-38.
Imagine: Interior din „Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei”, Muzeul Municipiului București. Foto: Cristian Oprea