Adrian Majuru, istoric, sociolog, manager al Muzeului Municipiului Bucureşti, povesteşte, într-un interviul acordat pentru „Adevărul”, despre colaborarea cu Festivalului Internaţional George Enescu 2019 în cadrul căreia vor fi găzduite expoziţii şi evenimente inedite la Muzeul Municipiului Bucureşti.
Muzeul Municipiului Bucureşti a anunţat recent că a încheiat un parteneriat cu Festivalul Internaţional George Enescu menit să extindă interacţiunea dintre oraş şi Festival. Ne puteţi spune care a fost raţiunea care a stat la baza acestei decizii?
Adrian Majuru: Majoritatea caselor muzeu care fac astăzi parte din Muzeul Municipiului Bucureşti au fost iniţial reşedinţe private, unde muzica a fost la loc de cinste. Au fost locuri unde fie s-a cântat în familie sau pentru prieteni, cum a fost la Casa Aman, fie au avut loc petreceri şi ”soirele”, cum este cazul Palatului Suţu. Suntem absolut bucuroşi şi foarte onoraţi să fim parte a Festivalului George Enescu la ediţia din 2019, mai ales că experienţa întâlnirii cu muzica este una dintre direcţiile pe care şi noi mergem. Dincolo de muzica dintr-o sală destinată unui concert şi proiectată pentru asta, există o intimitate a ascultării muzicii pe care oamenii încep să o piardă. Nu pentru că nu mai sunt atraşi de ea, ci pentru că timpul le scapă printre degete, iar casele încep să arate un pic altfel. Şi-atunci, de aproape cinci ani, am integrat ideea de muzică clasică pentru o parte din casele care fac parte din Muzeul Bucureştilor care pot fi vizitate de public şi am văzut că funcţionează! Iar lumea se bucură tot mai mult de o asemenea intimitate, care nu mai este doar muzeală, este şi muzicală. Iată de ce, în final, ideea şi bucuria de a fi împreună la Festivalul George Enescu, un eveniment major al Bucureştiului care celebrează muzica.
CITIȚI INTERVIUL INTEGRAL, DISPONIBIL AICI: