• aprilie 05, 2018 - 18:00

Vernisajul expoziției „Războiul între mit și artă” la Palatul Suțu

Joi 5 apr. 18:00 – 19:00

Afis RAZBOI

Muzeul Municipiului București vă invită la vernisajul expoziției „Războiul între mit și artă”, desfășurat la Palatul Suțu în ziua de joi, 5 aprilie 2018, ora 18.00.

Muzeul Municipiului București are un patrimoniu inestimabil ca valoare și cu un potențial remarcabil. După expoziția Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară, alegem să oferim publicului, mai ales celui tânăr, o selecție sintetică a pieselor din patrimoniul Pinacotecii Municipale cu valoare ilustrativă pentru Primul Război Mondial și momentul Centenarului. Ne-am gândit că momentul pe care îl trăim, acela al împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și de la înfăptuirea României Mari este unul istoric, unul ce merită să fie explicat mai pe îndelete adolescenților. Din acest motiv, expoziția propusă are în vedere un public tânăr și dorința de a exemplifica acest important moment din istoria României.

Păstrăm amintirea războiului și prin artă. Astfel, pictura, sculptura și desenele au reușit să imortalizeze aspecte ale acestui eveniment. Spun acest lucru pentru că e important de înțeles ideea că obiectele de artă păstrează nu doar o „adunătură de materie”, ci și emoție, trăire și contextul de atunci. Selecția propusă vorbește despre un război pe care vrem să îl decriptăm dintr-o altă perspectivă decât aceea a durerii; mai curând una a continuității faptelor și a continuității date chiar de oameni. Am transformat Primul Război Mondial într-un mit? Dacă da, de ce și cum? Sau poate miturile mai vechi s-au legat de acest moment atât de profund încât nici nu le mai vedem?

Ideea expoziției pleacă de la faptul că anumite opere de artă create după încheierea războiului se reîntorc la mitologia clasică și descoperim mituri precum cel al lui Niobe și cel al lui Prometeu ca mituri fondatoare în mentalul artistic pentru România Mare. Practica alipirii de mari figuri care s-au mitizat era una întâlnită, dar ceea ce era mitizat era un personaj istoric, vedem acest lucru în personaje precum Mihai Viteazu sau Vlad Țepeș. Dar din punct de vedere artistic, nu știm cu exactitate ce mituri am preluat și care erau rădăcinile lor. Patrimoniul Pinacotecii Municipale a ajutat în acest sens pentru a deschide o nouă perspectivă de analiză asupra imaginii războiului. În egală măsură dorim să înțelegem problema și invers: sunt miturile un izvor pentru Marele Război?

Drd. Delia Marinescu

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.