• februarie 19, 2018 - 19:30

Prezentarea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” la Palatul Suțu

Lun 19 febr. 18:30 – 19:30

Frumusetea-Revine-pe-Lipscani

Muzeul Municipiului București și Asociația Bucureștiul meu drag vă invită la evenimentul de prezentare a albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?”, desfășurat în ziua de luni, 19 februarie 2018, ora 18.30 la Palatul Suțu.

“Frumusețea revine pe Lipscani?”

Album foto de Andrei Bîrsan
Centrul Vechi la început de secol XXI, anii 2002-2008

Cuv ânt înainte de Adrian Majuru

Povestea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” scurt și la obiect, prin vocea lui Andrei Bîrsan.

Știi că îmi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979? În decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.

2002-2008 vechiul centru vechi nu arăta prea bine, este perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani trecu ți de la revoluție.

Magazinele se închid unul după altul, își schimbă profilul de câteva ori și decad lună de lună. Dispar Curtea Sticlarilor, Discul de Cristal, Familia…, în actuala piață Roma trona o dugheană “modernă” de tablă cu antenă de satelit pe ea, iar în pasajul Lipscani îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s a înlocuit cu fast food restaurantul cu autoservirea București, iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa “La ruine”. Se putea circula cu mașina pe toate străzile… mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.

Mai ții minte?

Toate acestea au dispărut, dar albumul “Frumusețea revine pe Lipscani?” ți le aduce aminte, este un ghid prin timpul orașului, te provoacă să străbați centrul vechi, pagină cu pagină și să descoperi dacă frumusețea s-a întors. Acum centrul vechi este un “food court” cosmopolit, de la șaorme la plăcinte irlandeze sau delicatese franțuzești. Dristor Kebap, Bordello Bar, St. Patrick, La 100 de beri, Nomad Skybar, Gyros Thessaloniki au luat locul vechilor magazine…

Editor: Asociația Bucureștiul meu drag, tiraj 500 exemplare, are 240 pagini, 190×130 mm + panoramă cu graffiti-ul de pe Lipscani – 670x130mm, full color, cartonată, design Mercury 360, cuvânt înainte Adrian Majuru, panorama tipărită pe hârtie Rives Sensation Gloss Tradition natural white de la Antalis.