• august 10, 2018 - 18:00

Idei în Agora – „În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie” la Casa Filipescu-Cesianu

Mar 10 apr. 18:00 – 19:00

afis agora 10 aprilie

Muzeul Municipiului București vă invită la conferința Idei în Agora – „În căutarea teoriei ultime. Noi evoluții în fizică și cosmologie”, Emilian Dudaș în dialog cu Sorin Antohi, 10 aprilie 2018, ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu.

Fizicianul și cosmologul Emilian Dudaș, Director de Cercetare la CNRS, membru al Centrului de Fizică Teoretică și Profesor la École Polytechnique (Paris), și Sorin Antohi, istoric al ideilor, vor porni de la o discuție despre modelele de teorie perfectă/ultimă și se vor concentra asupra noutăților din fizică și cosmologie.

Intrarea este 10 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Casa Filipescu-Cesianu, în termen de 30 zile.

În căutarea teoriei ultime

Noi evoluții în fizică și cosmologie

Emilian Dudaș în dialog cu Sorin Antohi

Casa Filipescu-Cesianu

10 aprilie 2018, 18:00

Ca să înțeleagă lumea în care trăim – pentru mulți, un univers fascinant, misterios și opac, adesea ostil –, oameni inteligenți din toate culturile au propus idei, concepte, figuri/tropi, modele, metode, ipoteze, teorii, paradigme, științe, religii etc. Iar și iar, au fost astfel oferite chei universale, limbi/limbaje perfecte, sisteme definitive, dogme infailibile, științe totale, teorii ultime.

Dar, tot punând întrebări cardinale de câteva milenii, suntem oare azi mai aproape de răspunsuri? Sau – nu ar fi puțin lucru! – am ajuns oare la întrebări mai bune?

Emilian Dudaș, fizician și cosmolog, și Sorin Antohi, istoric al ideilor, vor porni de la o discuție despre toate acestea și se vor concentra asupra noutăților din fizică și cosmologie.

Emilian Dudaș s-a născut în 1965 la Lupeni, Hunedoara. A absolvit Liceul Teoretic „George Bacovia” din Bacău (1983) și Facultatea de Fizică a Universității București (1988). Între 1990-1994 a urmat studii de Master la École Normale Supérieure (Paris) și studii doctorale la Universitatea Paris-Sud Orsay, unde și-a luat doctoratul în 1994, cu Profesorul Pierre Binetruy, unul dintre fondatorii Laboratorului de Astroparticule și Cosmologie din Paris. În 1993 este și Atașat temporar pentru învățământ și cercetare la Universitatea Paris-Sud, după care obține o poziție post-doctorală la Service de Physique Théorique, CEA-Saclay (1994-1996). Între 1996-2003 este Chargé de recherche CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) au Laboratoire de Physique Théoriqu, Orsay, fiind totodată (1997-1999) Fellow al Departamentului de Fizică Teoretică de la CERN, Geneva. A fost Scientific Associate la CERN pentru încă doi ani (2005-2006 și 2011-2012) și visiting guest la DESY-Hamburg pentru un an (2014-2015). În prezent este Director de Cercetare la CNRS, membru al Centrului de Fizică Teoretică și Profesor la École Polytechnique. A fost recompensat, printre altele, cu Premiul Gay-Lussac-Humboldt pentru Cercetare, France-Berkeley Award și the Royal Society International Exchanges Award. Este membru al Comitetului Consultativ al Southern European Network in Mathematical and Theoretical Physics, al Science and Technology Facilities Council (STFC) al Marii Britanii și membru în diverse organisme de evaluare și administrare a cercetării. Are cetățenie română și franceză, este căsătorit și are trei copii.

Domeniul său de interes este fizica teoretică și cosmologia – în particular, Teoria Stringurilor (corzilor). Această teorie întrunește speranțele multor fizicieni în realizarea unui mare vis: unificarea celor două teorii fundamentale ale Universului, Mecanica Cuantică (teoria moleculelor, atomilor și a particulelor elementare) și Teoria Generală a Relativității (teoria marilor structuri cosmice, unde forța dominantă este gravitația). Teoria Stringurilor înlocuiește particulele elementare cu minuscule corzi vibrante ca elemente fundamentale din care s-a construit întregul Univers. Teoria stringurilor ne duce și la existența a încă șase dimensiuni spațiale ale Universului, suplimentare celor trei pe care le cunoaștem.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist, traducător. A făcut studii de Engleză, Franceză (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași) și Istorie (EHESS, Paris). A predat mai ales la University of Michigan, Ann Arbor; Universitatea din București; Central European University, Budapesta – unde a fost și pro-rector academic, șef de departament, director fondator al Pasts, Inc. Center for Historical Studies; a făcut cercetări, între altele, la institute de studii avansate (Stanford, Berlin, Essen, Viena). A coordonat proiecte și rețele de cercetare, colecții de carte; a fost în conducerea unor instituții, organisme profesionale (între altele, membru în biroul Comitetului Internațional de Științe Istorice), publicații, fundații; a (co)organizat conferințe, seminarii, școli de vară. A ținut conferințe și comunicări în peste treizeci de țări. A publicat cinci volume de autor (unul la Paris), șase de convorbiri (cu: Adrian Marino, Mihai Șora, Alexandru Zub, Moshe Idel, Virgil Nemoianu, Cioran și Luca Pițu), șapte coordonate (unele în colaborare), șase traduse din franceză și engleză (în colaborare cu Mona Antohi), precum și texte de mai mică întindere.

Idei în Agora Ideas in the Agora

Program dedicat analizei spiritului public, realizat de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume – care asigură conținutul. Întâlnirile au formate diferite (conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Discuțiile sunt accesibile și prin live streaming, fiind apoi arhivate și folosite ca punct de plecare pentru publicații virtuale și tipărite. Vezi afișe, pliante, filme etc. la www.sorinantohi.org și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ

Intelectualii publici și universitarii, politicienii și oamenii de afaceri, studenții, întregul public educat încearcă astfel să înțeleagă împreună lumea în care trăiesc. În singurul mod posibil: prin dezbaterea critică a ideilor.

Întâlnirile au loc de regulă la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei 151.

I: Marx and Marxism: Utopia, Dystopia, History. Gregory Claeys talks to Sorin Antohi (21.06. 2017). II: De ce este România cum este? Specificul național ca excepționalism. Vintilă Mihăilescu în dialog cu Sorin Antohi (2.07.2017). III: Inintelighenția. Intelectuali și politică în România. Dorin Tudoran în dialog cu Sorin Antohi (9.08.2017). IV: De la sociologie și geografie la geopolitică în România interbelică. Conferință de Călin Cotoi. Moderator: Sorin Antohi (25.09.2017). V: Nationality and European Identity. Jörn Rüsen talks to Sorin Antohi (7.10.2017). VI: The Armenian Genocide: History, Memory, Responsibility, conferință internațională (13-14.10.2017). VII: Antropologie și istorie recentă în România. Katherine Verdery în dialog cu Sorin Antohi (17.10.2017). VIII: Village-City-Nation: Utopia? Opening statements by Gregory Claeys and Sorin Antohi, followed by discussion (21.10.2017). IX: Cultură, ideologie și politică în America de azi. Virgil Nemoianu în dialog cu Sorin Antohi (23.10.2017). X: Identități evreiești, identități românești. Moshe Idel în dialog cu Sorin Antohi (30.10.2017). XI: Concurența simbolică ruso-română la periferie. Viziuni alternative ale Basarabiei. Conferință de Andrei Cușco. Moderator: Sorin Antohi (21.11.2017). XII: Eugenism, biopolitică și stat etnic în România. Marius Turda în dialog cu Sorin Antohi (23.11.2017). XIII: Experimente liberale și continuități corporatiste Politica reprezentării profesionale la începuturile politicii sociale românești. Conferință de Victor Rizescu. Moderator: Sorin Antohi (12.12.2017). XIV: Luca Pițu: viața și ideile unui trickster. Liviu Antonesei în dialog cu Sorin Antohi (14.01.2018). XV: Poate fi info-spațiul o nouă Agora? Conferință de Gheorghe M. Ștefan. Moderator: Sorin Antohi (30.01.2018). XVI: Domnii doctori și România modernă. Utopie, discurs și reformă instituțională. Conferință de Octavian Buda. Moderator: Sorin Antohi (6.02.2018). XVII: Cultură, ideologie și politică în România de azi. Andrei Pleșu în dialog cu Sorin Antohi (20.02.2018). XVIII: “Înainte de ’89 era mai bine”. Bazele socio-demografice ale percepţiilor asupra comunismului. Conferință de Cătălin Augustin Stoica. Moderator: Sorin Antohi (13.03.2018). XIX: 27.03.2018, 18:00. Filozofi în agora: pînă la moarte, dincolo de eșec. Costică Brădățan în dialog cu Sorin Antohi.

În pregătire: XXI: 24.04.2018, 18:00. Genocidul armean. Un trecut care nu trece”. Bedros Horasangian în dialog cu Sorin Antohi. XXII: 8.05.2018, 18:00. Introducere în anatomia sunetului. Conferință de Fred Popovici. Moderator: Sorin Antohi. XXIII: 22.05.2018, 18:00. Rezidirea sacrului: retrofuturismul. Augustin Ioan în dialog cu Sorin Antohi.