• august 18, 2018 - 13:30

Expoziția „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei” la Palatul Suțu

Mie 18 apr. 13:30 – 14:00

Pilsudski_MMB aprilie 2018

În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București împreună cu Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București invită publicul la expoziția „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”.

Vernisajul expoziției „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei” va avea loc pe data de 18 aprilie 2018, la ora 13.45 la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, Bd. I.C. Brătianu nr. 2.
La eveniment este planificată participarea Mareșalului Senatului Poloniei, domnul Stanisław Karczewski.

În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.

De asemenea, Piłsudski a avut un rol decisiv asupra configurației Poloniei după Primul Război Mondial.

Bucurându-se de o deosebită apreciere pe plan internațional, conducătorul s-a aflat în fruntea statului polonez renăscut, a înființat armata și a creat bazele democratice ale acestuia (de ex., în noiembrie 1918 a recunoscut femeilor dreptul la vot). Ulterior a guvernat cu o mână de fier, trezind nu o dată controverse, dar și admirație – chiar și printre adversarii săi.

Józef Piłsudski a fost prieten al familiei regale a României, s-a aflat în România în lungi vacanțe, iar de patru ori în cadrul unor vizite oficiale (1922, 1928, 1931, 1932). De asemenea, a avut merite deosebite pentru întregul continent – în anul 1920, câștigând Bătălia pentru Varșovia, cunoscută în Polonia ca „Miracolul de pe Vistula”, și-a apărat propria țară, dar a apărat și Europa în fața bolșevicilor – timp de câteva decenii.

Expoziția „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”, dedicată mareșalului, va fi putea fi vizitată de publicul din București între 17 aprilie și 20 mai 2018, la Palatul Suțu.