Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Ambasada Republicii Federale Germania în România și Primăria Orașului Leipzig, participă în perioada 1-4 octombrie, la „Zilele culturale Leipzig la Bucureşti”, prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Oraşul Leipzig este considerat deschizător de drum al Revoluţiei Paşnice şi are, din acest motiv, o legătură specială cu România în contextul evenimentelor din 1989.
Astfel, o serie de trei evenimente susținute în limba în limba engleză sub egida „Idei în Agora/Ideas in the Agora” se vor desfășura la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), potrivit următorului program:
MARȚI, 1 octombrie, ora 18.00 – conferința cu tema „1989 in the Balkans: Annus horribilis instead of annus mirabilis”, va fi susținută de Stefan Troebst. Detalii despre temă și prezentarea invitatului vă invităm să găsiți aici: http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora-1989-in-the-balkans-annus-horribilis-instead-of-annus-mirabilis/
JOI, 3 octombrie, ora 14.00 – dezbaterea publică „The Museum of the Future / Muzeul viitorului / Museum der Zukunft”. Vor participa Volker Rodekamp, Anselm Hartinger și Adrian Majuru: http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora-the-museum-of-the-future-muzeul-viitorului-museum-der-zukunft/
VINERI, 4 octombrie, ora 18.00 – dezbaterea publică „The Peaceful Revolution in Leipzig in European and Global Contexts”. Invitații speciali sunt: Tobias Hollitzer, Gisela Kallenbach, Michael Kölsch, Matthias Middell și Volker Rodekamp. La deschidere vor lua cuvântul Gabriele Goldfuss și Michael Kölsch: http://muzeulbucurestiului.ro/idei-in-agora-ideas-in-the-agora-the-peaceful-revolution-in-leipzig-in-european-and-global-contexts/
Toate cele trei evenimente sunt moderate de Sorin Antohi, istoric al ideilor, eseist și traducător, membru în Academia Europaea, cel care a inițiat și coordonează seria „Idei în Agora”.
Un al doilea element pregătit de Muzeul Municipiului București în cadrul programului „Zilele culturale Leipzig la Bucureşti” îl constituie prezentarea expoziției tematice „Locurile Revoluției Pașnice”, care va putea fi vizitată la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2), între 3 octombrie și 6 octombrie.
Publicul este invitat să participe la vernisajul de JOI, 3 octombrie 2019, ora 17.00, la Palatul Suțu, care se va desfășura în prezența Dl. Burkhard Jung, Primarul General al Orașului Leipzig și a Excelenței Sale Dl. Cord Meier-Klodt, Ambasador al Republicii Federale Germania în România.
În majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, oamenii şi-au câştigat libertatea şi democraţia prin luptă, în toamna anului 1989 – atât în Germania de Est, cât şi în România. În timp ce în RDG revoluţia a fost paşnică, puterea din România a recurs la arme împotriva miilor de manifestanţi paşnici de la Bucureşti şi Timişoara. Peste 1 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie.
Cetăţenii din Leipzig au aflat, cu compasiune şi consternare, despre acţiunea brutală a Securităţii împotriva propriului popor – lucru care ar fi putut să li se întâmple şi lor în ziua de 9 octombrie 1989. În perioada Crăciunului, mii de est-germani şi-au exprimat solidaritatea cu poporul român, organizând marşuri ale tăcerii. În timpul Rugăciunii pentru pace în memoria românilor căzuţi în ziua de 23 decembrie 1989 s-a spus: „Abia acum conştientizăm cât de aproape ne-am aflat în octombrie de marginea prăpastiei”. Revoluţia ar fi putut să se încheie în mod sângeros şi în RDG.
În multe oraşe precum Berlin, Dresda sau Plauen, la revoluţie au participat cetăţeni curajoşi care au manifestat pentru libertate şi democraţie. Ziua de 9 octombrie 1989 a fost decisivă în ceea ce priveşte deznodământul paşnic sau sângeros al revoluţiei de la Leipzig. Peste 70 000 de oameni au manifestat în acea zi pe Ring-ul din Leipzig pentru pace şi democraţie, şi-au învins teama şi s-au opus dictaturii Partidului Unităţii Socialiste din Germania (SED), scandând „Noi suntem poporul!” şi „Fără violenţă!”. Această zi a reprezentat punctul de cotitură pe acest drum spre o Revoluţie cu adevărat Paşnică: în data de 9 noiembrie 1989 a căzut „Cortina de fier” la Berlin, totul încheindu-se cu Reunificarea Germaniei într-o Europă paşnică şi unită.
Revoluţia Paşnică din RDG demonstrează că este posibil să lupţi fără violenţă împotriva dictaturii, pentru libertate şi un stat de drept democratic. Toamna anului 1989 are istoria sa specială. Luând oraşul Leipzig ca model, expoziţia ilustrează şi explică evoluţia protestelor şi felul în care cetăţenii şi-au regăsit, pas cu pas, vocea.
Intrarea la dialogurile „Idei în Agora”, participarea la vernisaj și vizitarea expoziției sunt gratuite.
Evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.