2020 la Muzeul Municipiului București

În 2020, Muzeul Municipiului București și întregul său colectiv a rămas dedicat activităților pentru public, pe care le-am organizat și în planul realității fizice, dar și în planul realității virtuale. Arheologi, istorici, antropologi, istorici de artă, cu toții ne-am mobilizat pentru a continua să împărtășim numeroase cunoștințe generate de activitatea profesională în cadrul muzeului și despre inestimabilul patrimoniu al Bucureștiului, în muzeele noastre, dar și în online.

Anul 2020 a fost un an al transformării și evoluției pentru Muzeul Municipiului București. Totul a debutat la începutul lunii martie 2020, când muzeele din Capitală, inclusiv cele care țin de Muzeul Municipiului București, au început să își închidă rând pe rând porțile, ca măsură de protecție împotriva pandemiei ce avea să se instaleze în mod abrupt în viețile tuturor. Noua ofertă expozițională, concerte, conferințe, ateliere pentru copii, precum și deja tradiționala „Școala altfel” au trebuit amânate pentru date incerte. Muzeul Municipiului București și-a transferat atunci activitatea în online.

Cele 15 pagini de Facebook s-au transformat în veritabile reviste istorice și culturale, au fost create și lansate expoziții virtuale, s-au desfășurat activități educative și distractive pentru copii, au fost oferite gratuit, pe site, filme documentare despre importante momente și personalități ale istoriei noastre, au fost lansate competiții pentru iubitorii de artă, au fost digitalizate și oferite publicului două reviste de specialitate editate de Muzeul Bucureștiului, s-a pregătit o inedită expoziție de bandă desenată românească SF. Aceste câteva săptămâni de reconectare au însemnat și un moment intens de redescoperire. În astfel de momente dificile, partenerii MMB au dovedit implicare 100%, venind cu propuneri atractive și soluții ingenioase.

Cum educația muzeală este una dintre activitățile importante care au loc la Muzeul Municipiului București, cu sprijinul partenerilor și colegilor noștri am conceput un pachet educativ cu activități online pentru copii intitulat „MMB – Un muzeu animat”. Aici menționăm programele educative online „Muzeul animat”, cu Mihai Ionuț Grăjdeanu, „Joia copiilor” cu Asociația Artelier D, „Povești și experimente la Muzeul Municipiului București” cu Asociația Learning by Teaching și „Colorează cu artă!”, realizat cu sprijinul Secției Artă a MMB. Acestea au înregistrat un total de 12.480 de vizualizări, la concursurile de desene fiind transmise de copii un număr de peste 60 de lucrări.

Muzeul Cosmic (concept în premieră) a fost lansat în aprilie 2020 cu o primă expoziție virtuală în seria „Maeștri ai benzii desenate science-fiction românești, perioada 1960-1989” (https://muzeulbucurestiului.ro/expozitie-virtuala-de-banda-desenata-sf-o-calatorie-cu-nava-spatiala-irina-sutu-prin-muzeul-cosmic/). În cadrul seriei Maeștri ai benzii desenate românești au fost deschise expoziții dedicate artiștilor Șerban Andreescu (la Casa Filipescu Cesianu, ianuarie-februarie 2020), Marian Mirescu și Valentin Iordache (martie – iunie 2020). Expoziția de benzi desenate”Spirou si drepturile omului” a fost deschisă la Palatul Suțu (august 2020 în cadrul Salonului BD) și apoi la Casa Filipescu-Cesianu de la 1 decembrie, în paralel cu Olimpiada BD, o nouă premieră expozițională inaugurată la rândul ei pe 1 decembrie 2020. Au fost de asemenea organizate, cu sprijinul lui Mihai Grăjdeanu, ateliere gratuite online din seria Muzeul Animat și ateliere de benzi desenate online și offline la Palatul Suțu pe parcursul anului 2020.

Pe lângă acestea, MMB a pus la dispoziția vizitatorilor online numeroase expoziții virtuale. Specialiștii Secției Artă au dedicat clipuri expozițiilor „Grupul celor patru”, „Gheorghe Petrașcu – Reminiscentia 70”, „Ligia Macovei – Magia liniei”, „Cecilia Cuțescu Storck – Grafică de călătorie”, „Sfântul Gheorghe”, „Medalion Gheorghe Tattarescu” și „Universul maestrului Nicolae Tonitza”, „Opera inaccesibilă – Acuarela lui Theodor Aman”, „Cornel Medrea și contemporanii săi”, „Natură moartă, natură vie – Capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului București”, „Veneția în viziunea artiștilor români ai secolului XX din colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București”, „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”, „Medalion virtual Nicolae Grigorescu și poetica imaginii”. Seria de expoziții online a inclus expoziții și din alte domenii, precum cele dedicate colecției Muzeului George Severeanu – „Pe urmele trecutului… în pași virtuali (I)”, „Vasele grecești din colecția Maria și dr. George Severeanu”, „Falsuri monetare. O scurtă istorie a falsificării monedei”, „Moneda Țării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân”, „Gemele antice din Colecția Severeanu”, dar și expoziția virtuală 3D de arheologie postată pe pagina de Facebook a Casei Filipescu-Cesianu.

Într-un cuvânt, întreaga activitate și munca de cercetare au fost prezentate deschis și creativ publicului. Iar acesta a apreciat la superlativ toate materialele oferite online, dovadă fiind creșterea mare de audiență ce a depășit peste un milion de oameni cărora am reușit să ne adresăm, comparativ cu cifra celor care în mod obișnuit treceau fizic pragul muzeului, în ultimii doi ani consecutiv înregistrându-se peste 100.000 de vizitatori. Activitatea online a continuat și continuă, iar pe 23 mai 2020 unitățile Muzeului Municipiului București s-au redeschis pentru public, cu respectarea setului de reguli stabilite conform legislației la care ne raportăm în această perioadă.

Pe perioada verii au fost organizate activități în aer liber, cu respectarea măsurilor de siguranță, precum ateliere pentru copii la Muzeul Dr. George Severeanu, la Palatul Suțu, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici și la Muzeul Theodor Aman, piese de teatru la Casa Filipescu-Cesianu (organizate de Teatrul Dramaturgilor Români), concerte, workshop-uri și lansări de carte. Iar din toamnă evenimentele au trecut iar în online, precum concertele de miercuri, organizate de Fundația ACCUMM, care în acest an au fost transmise în live-streaming, gratuit, pe canalul de Youtube al Fundației ACCUMM. Menționăm aici Simpozionul de Artă și Istoria Artei și Conferința de Marketing MMB care în acest an s-au desfășurat online, pe platforma Facebook, materialele fiind disponibile gratuit și pe canalul de Youtube al muzeului, dar și concerte înregistrate sau transmise în direct, fără public, puse la dispoziția publicului gratuit.

Așadar, în anul 2020 Muzeul Municipiului București s-a adaptat eficient și a menținut un amplu și variat program de activități culturale, majoritatea online. MMB a continuat și organizarea de expoziții variate și interesante. Printre acestea menționăm expozițiile tematice „Elite și blazoane în vechiul București” (Palatul Suțu, 18 februarie – 12 iulie 2020), „Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar” (Palatul Suțu, 28 februarie – 28 iunie 2020), „Nicolae Grigorescu și poetica imaginii” (Palatul Suțu, 15 iulie – 30 august 2020), „Reclama modelează lumea” (Palatul Suțu, 24 iulie – 13 septembrie 2020), „Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat” (Palatul Suțu, 3 iulie 2020 – 2021), „Tattarescu – Studii de perspectivă” (Palatul Suțu, 8 iulie – 8 noiembrie 2020), „Muzeul Simu și Pinacoteca București” (Palatul Suțu, 29 iulie 2020 – martie 2021), „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist” (Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck,  6 august – 22 noiembrie 2020), „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru” (Palatul Suțu, 30 septembrie – 8 noiembrie 2020), expoziția-medalion „Cecilia Cuțescu Storck și Ligia Macovei, o relație inedită” (Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, 17 septembrie 2020 – 10 ianuarie 2021), „Vizita bătrânei doamne. Portretul mamei artistului revine în locul creației” (Muzeul Theodor Aman, 15 octombrie – 29 noiembrie 2020), „Moda în Bucureștiul interbelic” (Palatul Suțu, 18 noiembrie 2020 – 14 februarie 2021), „Caricatură și umor. O «peniță» satirică din colecțiile Muzeului Municipiului București” (Palatul Suțu, 27 noiembrie 2020 – martie 2021), seria „Obiectul lunii” la Muzeul Dr. Nicolae Minovici și expoziția tematică „De la anatomia artistică la opera finită” (Palatul Suțu, 9 decembrie 2020 – 26 septembrie 2021).

Muzeul Municipiului București a continuat și organizarea și găzduirea de proiecte și expoziții în parteneriat, printre care menționăm expoziția tematică „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor” (în parteneriat cu Cătălin D. Constantin, Palatul Suțu, 5-15 noiembrie 2020), expoziția tematică în aer liber “Hey, pisi!” (organizată de Asociația Jamais-Vu, Palatul Suțu, 6 – 29 noiembrie 2020), expoziția „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere” (în parteneriat cu Asociația pentru Cultură și Arte Arbor, Palatul Suțu, 5 – 29 noiembrie 2020), expoziţia tematică „Hans Mattis-Teutsch. Sub semnul avangardei” (în parteneriat cu Muzeul de Artă Brașov, Palatul Suțu, 2 octombrie – 1 noiembrie 2020), Art Safari București (organizat de Fundația ArtSociety), expoziția albumului „Detaliul neoromânesc – București” (organizată de Editura Intaglio), expoziţia de fotografie outdoor „Trecut-au anii…” (organizată de Asociația Bucureștiul meu drag, 15 septembrie – 15 octombrie 2020), proiectul „Lada Sfintei Vineri” – Proiectul „Afară/ Înăuntru” (organizat de Asociația Da`DeCe), trei expoziții outdoor realizate de Institutul Polonez din București și găzduite la Palatul Suțu, expoziția outdoor „Fenomenul Piața Universității 1990 – 30 de ani” (organizată de UZPR, Palatul Suțu, 13 iunie – 13 iulie 2020), expoziția virtuală „Maeștri ai benzii desenate science-fiction românești, perioada 1960-1989” (în parteneriat cu Mihai Grăjdeanu), Salonul BD – Povești din București în benzi desenate, Ediția a VII-a (în parteneriat cu Mihai Grăjdeanu, Palatul Suțu, 1 iulie – septembrie 2020) și expoziția tematică „Leontina Văduva și marile scene ale lumii”, deschisă la Palatul Suțu în perioada 18 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, organizată de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național „George Enescu”. MMB a colaborat și cu Asociația MetruCub – resurse pentru cultură pentru realizarea proiectului #culturacontează, cu Fundația ACCUMM pentru continuarea Stagiunii muzicale „Iosif Sava”, cu Asociația Learning by Teaching pentru proiectul „Ce poți face cu o idee la Muzeul Municipiului București?” și cu Asociația PostModernism Museum pentru proiectele „Formare culturală aplicată” și „De la meserii creative la industrii culturale”.

De asemenea, Muzeul Municipiului București a participat și în acest an la Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat de Asociația Ephemair – vineri, 2 octombrie 2020, Palatul Suțu, și la Zilele Bucureștiului. Iar ediția 2020 a Nopții Muzeelor a avut loc online, pe paginile de Facebook ale MMB, în data de 14 noiembrie 2020.

În ce privește vizitatorii fizici, în 2020, deși s-a observat o scădere, de înțeles, în prima parte a anului, expozițiile variate au trezit curiozitatea publicului și au atras vizitatorii pe perioada toamnei, oferind un moment de escapadă, de liniște sau de educație doritorilor, în deplină siguranță. Astfel, Muzeul Theodor Aman a înregistrat peste 3000 de vizitatori. La Muzeul Nicolae Minovici aproximativ 3000 de persoane au putut descoperi expozițiile prezentate. La Palatul Suțu ne-au vizitat peste 7700 de persoane, iar la Casa Filipescu-Cesianu peste 4000. Muzeul George Severeanu a primit aproximativ 1000 de vizitatori, Muzeul Victor Babeș aproximativ 600, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck aproximativ 3000, Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei aproximativ 800 de vizitatori, iar Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu peste 9000 de vizitatori.

A fost un an dificil pentru toți, însă Muzeul Municipiului București continuă să vă pregătească noi expoziții și proiecte interesante pentru 2021, expoziții care vor pune în valoare vastul patrimoniu deținut de MMB. Ne dorim în continuare să fim aproape de comunitatea deja fidelizată în jurul activităților propuse de MMB, fizice dar și online, și să stimulăm categorii noi de public, dornice să ne fie alături.

Amănunte despre proiectele anului 2021 vă invităm să găsiți aici: http://muzeulbucurestiului.ro/proiectele-expozitionale-ale-anului-2021-la-muzeul-municipiului-bucuresti/

Eliana Radu, şef Serviciu Relaţii Publice, Marketing şi Proiecte Culturale