Interviu cu Ioana Ciocan, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari
Arta a cucerit strada Lipscani
– De fiecare dată reușiți să uimiți publicul. Anul acesta care a fost ideea principală de la care ați pornit în selecția lucrărilor expuse, care a fost firul călăuzitor?
Ioana Ciocan: Prin tot ce facem la Art Safari ne dorim să aducem arta mai aproape de oameni. Și constatăm, de la an la an, cum publicul este dornic să descopere expozițiile curatorilor noștri și arta marilor maeștri ai artei românești.
Anul acesta este o ediție-fenomen. În premieră, avem expoziții în două spații, pe Lipscani. Palatul Dacia-România găzduiește trei expoziții: „Samuel Mützner pe urmele lui Claude Monet”, curator Rodica Marian, Pavilionul Central: „Constantin Piliuță. Culoare de zenit”, curator Călin Stegerean și Pavilionul Contemporan: „Superheroes/ Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească”, curator Raluca Ilaria Demetrescu, iar Arcub ‒ Hanul Gabroveni expoziția realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, curator Elena Olariu.
– Și anul trecut reguli, și anul acesta reguli. Cum a decurs organizarea Art Safari 2021, având în vedere nevoia protejării sănătății vizitatorilor?
I.C.: Ne adaptăm „noului normal” și suntem încrezători că vom străbate împreună – mai ales cu ajutorul artei și al frumosului – această perioadă specială. Testul a fost anul trecut, când ne-am bucurat să putem organiza cea de-a 7-a ediție. Am respectat cu strictețe toate regulile și ne-am ghidat și după soluțiile găsite de marile muzee ale lumii, astfel încât toți cei care au venit la Art Safari au fost în siguranță. Publicul are încredere în noi și am avut 35.000 de vizitatori! Un nou record! Deja condițiile de vizitare ale muzeelor sunt cunoscute și publicul se adaptează rapid! Art Safari este o expoziție ce poate fi vizitată în maximă siguranță.
– O premieră: Art Safari în două spații. Ambele extrem de frumoase și speciale, pentru ca toate lucrările să fie excelent puse în valoare. A fost mai greu sau mai ușor?
I.C.: Da, în premieră Art Safari 2021 are două sedii: Palatul Dacia-România și Arcub Gabroveni. Practic, arta va cuceri strada Lipscani din inima Bucureștiului.
Și nu e singura noutate: avem două parteneriate foarte importante, cu STB și cu Metrorex, parteneriate care ne-au permis să pornim cu arta într-o călătorie prin tot Bucureștiul. Art Safari în parteneriat cu Metrorex a lansat Muzeul din Metrou. Reproduceri ale operelor importante din colecţii private şi muzee pot fi admirate de călători. Acest proiect transformă metroul într-un muzeu mobil și oferă oamenilor o experiență unică în călătoria cu metroul. Cât despre parteneriatul cu STB-ul, acesta constă într-o expoziție dedicată istoriei transportului public terestru bucureștean. Este o poveste în imagini, care ne arată cât de mult s-a schimbat Capitala, dar și cât de benefică este pentru oraș și pentru calitatea aerului folosirea transportului în comun.
– Știu că vă doreați mai mult curaj și proactivitate și din partea muzeelor care au manifestat reticență în participarea la retrospective de autor. S-au îmbunătățit lucrurile din această perspectivă?
I.C.: Anul acesta avem, în premieră, opere de la Muzeul Național de Artă al României și de la Brukenthal. În fiecare an, numărul muzeelor cu care suntem parteneri crește și asta ne dă curaj să realizăm în continuare. Tot în premieră, anul acesta, un muzeu – Muzeul Municipiului București – realizează o expoziție, „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România”, cu opere care provin exclusiv din patrimoniul său.
Este de apreciat efortul domnului Adrian Majuru, director al Muzeul Municipiului București, de a repune în circuitul urban o clădire emblematică a Bucureștiului, Palatul Dacia-România, viitorul sediu al Pinacotecii București.
– Ce ați pregătit pentru programul educațional Art Safari Kids 2021?
I.C.: Fiecare an ne-a arătat cât de deschiși sunt cei mici la tot ce înseamnă artă și cât de dornici sunt să descopere lucruri noi. Îi așteptăm și în acest an alături de părinți sau în grupuri organizate de școli și grădinițe, ca în anii trecuți. Copiii au parte și în acest an de multe surprize și de cursuri de artă inedite, inspirate de cele patru expoziții Art Safari. Spre deosebire de alți ani, acum se pot înscrie la cursurile de artă și adolescenții! Creștem!
-Cum apreciați colaborarea de anul acesta cu Muzeul Municipiului București?
I.C.: Excelentă! Pentru echipa Art Safari a fost o mare provocare să organizăm expoziții în Palatul Dacia-România cu opere clasate în tezaur și nu am fi reușit acest lucru fără ajutorul echipei Muzeului Municipiului București. În plus, am avut un sprijin real din partea domnului Majuru și în organizarea Art Sarafi Airport Museum, care pune Aeroportul Internațional Henri Coandă în rândul aeroporturilor din marile orașe ale lumii: Paris, New York, Amsterdam. În acest proiect, am colaborat excelent și cu directorul Companiei Naționale Aeroporturi București Cosmin Peșteșan și cu echipa sa. Mă bucur să constat că s-a înțeles cât de necesară este promovarea valorilor culturale ale României.
– După aproape 10 ani de Art Safari, care sunt principalele dumneavoastră concluzii în organizarea celei mai mari expoziții temporare din România? S-a dezvoltat cum ați dorit, care este direcția spre care se îndreaptă, cum vedeți evoluând acest proiect?
I.C.: Cred că una dintre concluzii, poate chiar cea mai importantă, este că publicul are nevoie de artă. În permanență primim mesaje pe pagina noastră de Facebook și sfaturi, cerințe. Ne ascultăm publicul și învățăm de la el. Și cred că aceasta este cea mai mare victorie Art Safari: am adus arta mai aproape de oameni și nu am așteptat să vină ei către artă. Art Safari este, dacă vreți, un eveniment care se adresează atât marelui public cât și specialiștilor prin organizarea unor expoziții retrospective, precum Ștefan Luchian (în 2017), Nicolae Tonitza (în 2019) sau expoziții de artă contemporană cu teme distincte.
Interviu realizat de Simona Popescu